Капама със сарми

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Капама със сарми
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
03/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
15
"Запретвайте ръкави, приготвянето на тази капама отнема време, но резултатът е повече от впечатляващ"

Необходими Продукти

  • За сармите
  • кисело зеле - 1 голяма зелка
  • ориз - 500 г
  • кайма - 1 кг
  • олио - 1 ч.ч.
  • лук - 3 глави кромид
  • моркови - 2 бр.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • сол - на вкус
  • за капамата
  • свинско месо - 1 кг
  • телешко месо - 1 кг
  • пилешко месо - 1 кг (може и пилешки бутчета)
  • наденица - 600 г кълцана сурова
  • сланина - 200 - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От зелевите листа с нож се премахват твърдите жилки и се подготвят за свиването на сармите.

В олиото запържваме накълцания лук, морковите, предварително настъргани, и като поомекнат, се прибавя оризът (измит). 2-3 минутки се пръжва и се добавя каймата заедно с подправките. Сипваме не повече от 250- 300 мл вода и оставяме да покъкри, докато оризът поеме водата. Внимателно със солта, имайте предвид, че киселото зеле съдържа сол! Когато плънката е готова, отстраняваме от огъня да поизстине. Ако предпочитате в нея да присъства освен кайма и малки късчета месо, може да накълцате, изпържите и добавите. Свивате сармите по обичайния начин и големина, каквато вие си изберете.

Видовете меса се оформят на пържолки или късчета - по желание. Предварително ги запържваме на тиган до полуготовност. Наденицата се нарязва на парчета и също се запържва за кратко, колкото да се запечата.

На дъното на глинен съд или дълбока тенджера с капак (подходяща за фурна) поставяме сланината, нарязана на парченца, и накълцано кисело зеле, колкото да го покрие. Нареждаме един ред сарми. Поръсваме със едро смлян червен пипер, черен пипер на зърна, 1-2 дафинови листа, бахар 2-3 зърна.

Върху тях нареждаме подготвените пържолки и парчетата наденица. Отново покриваме със сарми и поръсваме с червен и черен пипер.

Наливаме вода, колкото да покрие горния ред сарми и слагаме капака на съда.

Печем 1 час и 20 минути - на 250 градуса и още 2 часа на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: