Начин на приготвяне
От зелевите листа с нож се премахват твърдите жилки и се подготвят за свиването на сармите.
В олиото запържваме накълцания лук, морковите, предварително настъргани, и като поомекнат, се прибавя оризът (измит). 2-3 минутки се пръжва и се добавя каймата заедно с подправките. Сипваме не повече от 250- 300 мл вода и оставяме да покъкри, докато оризът поеме водата. Внимателно със солта, имайте предвид, че киселото зеле съдържа сол! Когато плънката е готова, отстраняваме от огъня да поизстине. Ако предпочитате в нея да присъства освен кайма и малки късчета месо, може да накълцате, изпържите и добавите. Свивате сармите по обичайния начин и големина, каквато вие си изберете.
Видовете меса се оформят на пържолки или късчета - по желание. Предварително ги запържваме на тиган до полуготовност. Наденицата се нарязва на парчета и също се запържва за кратко, колкото да се запечата.
На дъното на глинен съд или дълбока тенджера с капак (подходяща за фурна) поставяме сланината, нарязана на парченца, и накълцано кисело зеле, колкото да го покрие. Нареждаме един ред сарми. Поръсваме със едро смлян червен пипер, черен пипер на зърна, 1-2 дафинови листа, бахар 2-3 зърна.
Върху тях нареждаме подготвените пържолки и парчетата наденица. Отново покриваме със сарми и поръсваме с червен и черен пипер.
Наливаме вода, колкото да покрие горния ред сарми и слагаме капака на съда.
Печем 1 час и 20 минути - на 250 градуса и още 2 часа на 180 градуса.