Домашна пуска

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6872k3
Домашна пуска
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 3
06/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
"Хубавите работи стават бавно"

Необходими Продукти

  • пуска - 1 бр.
  • свинско месо - 70% от бут
  • сланина - 30%
  • Подправки за 1 кг
  • сол - 26 г
  • черен пипер - 5 г млян
  • кимион - 5 г
  • праз - 1 стрък на 10 кг
  • захар - 6 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо месото и сланината се отцеждат от вода и кръв. После се нарязват на хапки.

Празът се нарязва на ситно.

Поръсваме месото със солта и разбъркваме. След това слагаме и подправките и отново объркваме всичко.

Оставяме месото 24 часа на студено да поеме солта и подправките, като от време на време разбъркваме.

На другия ден започваме да пълним домашната пуска. Тя се накисва във вода, за да омекне. За пълненето използваме машинка за месо.

Важно е при пълненето да не остава празно място и въздух. Като напълним пуската отгоре и зашиваме отвора.

Бабекът се закачва на дървен прът и се оставя на студено и проветриво място. Така престоява около 3 или 4 месеца преди консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
57
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#202349
Потребител#202349
Пуската се прави в пикочния мехур на прасето и няма нищо общо с разни бабеци, дядовци и т.н. Смятам, че рецептата е много добра. Пуската е уникален деликатес и може да изтрае доста месеци, като се затопли се зарива в дървена пепел и се оставя на хладно.
01.12.2017 10:22
5
Ivan Dimov
Ivan Dimov
ПУСКАТА ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ БАБЕК, А ТАКА СЪЩО ДЯДО - ИЗПОЛЗВА СЕ СТОМАХА НА ПРАСЕТО Е ЕДНА ВКУСНОТИЯ НАША БЪЛГАРСКА ТЕХНОЛОГИЯ. ПУСКАТА И ДЯДОТО ОБИКНОВЕНО СА С СЪС СМЕС ОТ ПОДПРАВКИ НА ЧЕРЕН ПИПЕР И МАЛКО КИМИОН, ПРИ БАБЕКА СЕ ДОБАВЯ КАЧЕСТВЕН ПРЕСНО СМЛЯН ЧЕРВЕН ПИПИПЕР 30 ГРАМА НА КГ ОТ НАКЪЛЦАНОТО МЕСО / МОЖЕ И ДА Е СМЛЯНО / И СЛАНИНА НАРЯЗАНА НА МАЛКИ КУБЧЕТА. ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР ПРИДАВА ХАРАКТЕРНИЯ ВКУС НА БАБЕКА. ТОВА, КОЕТО СЕ ПРЕДЛАГА В МАГАЗИННАТА МРЕЖА КАТО БАБЕК Е МЕНТЕ БЕЗ ТОЗИ ВКУС И Е ПО-БЛИЗО ДО ЛУКАНКАТА, КОЯТО И 32 ЛВ ДА Е КГ СЪЩО СИ Е МЕНТЕ , ЛИПСВА Й АРОМАТА НА КИМИОНА.В НЕЯ СЛАГАТ РАЗНИ ДРУГИ ПОДПРАВКИ КАТО КОРИАНДЪЪР, ЧУБРИЦА И ДР, ДАНЕ ГОВОРИМ ЗА ОЦВЕТИТЕЛИТЕ .
26.08.2017 11:14
4
6
Вальо
Вальо
За тези, които не знаят пуска е мехура на прасето.
Според мен солта е малко.
"Това е най-соленият месен деликатес по нашите земи – слагат се почти 40 грама сол на кг месо.
(стандартите допущат най-много 25 гр и по изключение)."
Това е цитат от тук:
Иначе изглежда много добре.Поздравления!
11.01.2017 13:12
7