Начин на приготвяне
Ориза (1/2 ч.ч.) измиваме и сваряваме в посолена вода. Когато е готов, отцеждаме от водата. Каймата смесваме с 2-3 с.л. от сварения ориз (другият ориз, отделяме за добавка към ястието за гарнитура ).
От смесените кайма и ориз, оформяме кюфтенца, които овалваме в брашно. В олио (2-3 с.л.) запържваме леко кюфтенцата.
Когато се позапържат, изваждаме от мазнината и в същата слагаме настърган лук (1 с.л.), почистения и настърган ситно морков (1/2 бр), червен пипер (1 ч.л.), черен пипер на вкус, сол също на вкус и брашно (2 с.л.). Разбъркваме и наливаме топла вода (4-5 ч.ч.) или количество на вкус. Прибавяме дафинов лист, чубрица и като заври, слагаме и запържените кюфтенца.
Варим манджичката до сгъстяване на соса и няколко минути преди да свалим от котлона наливаме виното.
При необходимост може да сгъстим соса с още малко брашно, разредено с малко топла вода. Сервираме порциите с гарнитура от сварен ориз.
Коментари