Кошнички и фунийки

ЕлиЕли
Чирак
34117125
Кошнички и фунийки
Снимка: Ели
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
4 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
34 мин.
Порции
6
"Ето така изглежда Раят за лакомници - кошнички и фунийки, фунийки и кошнички"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр./1 жълтък
  • амонячна сода - 1 ч.л
  • мас - 1/3 ч.ч.
  • брашно - около 1 кг
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 15 с.л.
  • брашно - 10 с.л.
  • есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С брашното, яйцата, млякото, ам. сода, пудрата захар и св. мас се замесва тесто меко, да не лепне и да може да се обработва. Предварително формичките на кошничките и фунийките се намазват с олио или друга мазнина много добре.

За фунийките е необходимо да се разточи тесто, нарязва се на тънки лентички с остър нож. Всяка лентичка се навива на фунийката като се започва от края на фунийката. За кошничките е необходимо да се направят малки топчета. Всяко тoпче се оформя плътно около стените на кoшничките, трябва да е тънко, като се има предвид, че леко се надуват.

От останалото тесто се оформят и дръжките на кошничките, нарязват се пак на лентички и се оформя дръжка. Не е нужно да втасва, тъй като няма мая, пекaт се веднага.

Приготвя се кремът, с който се пълнят сладките. Разбиват се яйцата и захарта, прибавя се млякото и брашното с есенцията. Тази хомогенна смес се вари с постоянно разбъркване, за да не залепне. Кремът е готов, като започне леко да се отлепя и отделя от дъното на тенджерата.

С готовия крем се пълнят кашничките и фунийките. Фунийките могат да се пълнят с шпирц. Могат да се окрасят с шарени пръчици или друга украса по желание. След като се напълнят е необходимо да престоят поне едно денонощие, за да омекнат и да си поемат крема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Desimir
Desimir
Много красиви, и ни донесоха страхотно настроение
31.01.2017 13:22