Фунийки с бананов крем

Мария ДоеваМария Доева
Помощник Готвач
844622876743
Фунийки с бананов крем
Снимка: Мария Доева
1 / 3
12/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
25
"Някой иска ли да го почерпим с нашите фунийки, докато не са свършили?"

Необходими Продукти

  • За фунийките
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • амонячна сода - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - около 500 г
  • За крема
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • масло - 70 г
  • захар - 8 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • нишесте - 5 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • банани - 2 бр. големи
  • олио - за намазване на формичките
  • орехи - смлени (може и пръчици или кокосови стърготини)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо замесваме тестото за фунийките с изброените по-горе продукти. След това разточваме тънък и дълъг блат и с обикновен нож изрязваме ленти, дебели около 4 см.

Загряваме олио в една купичка. С него намазваме металните формички за фунийки с четка. Започваме да навиваме лентите от тесто върху формичките, като гледаме да се застъпвате леко, а накрая затваряме изцяло. Ако желаете фунийките да са по-малки започвате да навивате по-надолу на самата фуния, но по-трудно ще ги напълните.

Слагаме фунийките и ги изпичаме на 200°С като ги обръщаме с щипка, така че да се изпекат равномерно. Когато изстинат фунийките тогава ги изваждаме от формите.

За крема първо разбиваме яйцето със захарта, нишестето и малко от прясното мляко. Останалото прясно мляко го слагаме на котлона да заври и към него на тънка струя и при постоянно бъркане прибавяме млечната смес. Кремът го вариме докато сгъстне, след което го сваляме от котлона. 5-10 минути след това добавяме маслото и отново разбъркваме добре.

В дълбока чиния слагаме 2-3 лъжици гореща вода и нарязваме бананите, след което ги намачкваме с вилица. Слагаме пюрето от банани към още топлия крем.

Все още топъл, крема го слагаме в алуминиев сладкарски шприц и започваме да пълним фунийките.

Докато още не са изстинали, фунийките охлювчета ги потапяме от широкия край в кокосови стърготини или шоколадови пръчици, за да станат по-красиви и да се запечата отворът. След това ги оставяме в хладилник да престоят 1 ден за да омекнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: