Начин на приготвяне
В голяма купа пресяваме брашното. В него слагаме солта, захарта и сухата мая, след което разбъркраме хубаво и правим малко кладенче.
Разбиваме хубаво яйцата и добавяме леко по стената на съда лимонадата, за да не се разпени твъде много. Получената течност постепенно наливаме в кладенчето.
С дървена лъжица (или с пръсти) започваме да разбъркваме като постепенно захващаме брашното. Когато тестото стане лепкаво го доомесваме с набрашнени ръце (може и с кухненски робот) добавяйки постепенно малко брашно, докато спре да лепне и стане меко като меката част на ухото.
Разделяме полученото тесто на 5 равни части и ги оставяме да втасат (около 15-20 мин).
След като набъбне разточваме на кори с диаметър от 25 см (педя, педя и малко). Намазваме с масло и поръсваме със сирене. Навиваме ги на рула, усукваме и леко разтягаме докато станат около 2 пъти първоначалната дължина.
Нареждаме или навиваме в тава, като оставяме място между тях, за да могат да набъбнат. Оставяме да втаса още веднъж. След около 20 мин. (зависи от стайната температура) заливаме със заливката и слагаме витата баница в предварително загрята фурна (около 175*-180*) на най-ниската решетка на фурната.