Начин на приготвяне
Разтворете маята в топло прясно мляко. Добавете захарта и 1-2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло, за да втаса.
Пресейте брашното. Добавете прясното мляко с маята и захарта, солта и олиото. Чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Замесете меко тесто.
Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло, за да удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 6 топки. Всяка топка усучете на фитил. Оплетете две плитки от по три фитила всяка.
Преплетете двете плитки /усучете ги/ и оформете кравая. Поставете в подходяща намазнена тава с незалепващо дъно. По средете поставете малка намазнена паничка, за да се получи дупката на кравая.
Около паничката завийте оформеното тесто. Намажете с разбит жълтък и оставете отново на топло, за да се надигне кравая.
Готовия втасал кравай изпечете в загрята фурна до 150 градуса, като по средата на печенето достигнете до 200 градуса.
Проверете готовността на погачата с клечка за зъби.
Празничния кумски кравай отстранете от фурната, намажете с масло и покрийте с кърпа, докато омекне.
Весел празник!