Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празничен кумски кравай

Празничен кумски кравай

Празничен кумски кравай
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
14
"Традицията повелява, като идвате да каните за кумове, да носите сочна пита или кравай и вино - нали не сте забравили?"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - 1 кубче жива (42 г)
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топло прясно мляко. Добавете захарта и 1-2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло, за да втаса.

Пресейте брашното. Добавете прясното мляко с маята и захарта, солта и олиото. Чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Замесете меко тесто.

Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло, за да удвои обема си.

Готовото тесто разделете на 6 топки. Всяка топка усучете на фитил. Оплетете две плитки от по три фитила всяка.

Преплетете двете плитки /усучете ги/ и оформете кравая. Поставете в подходяща намазнена тава с незалепващо дъно. По средете поставете малка намазнена паничка, за да се получи дупката на кравая.

Около паничката завийте оформеното тесто. Намажете с разбит жълтък и оставете отново на топло, за да се надигне кравая.

Готовия втасал кравай изпечете в загрята фурна до 150 градуса, като по средата на печенето достигнете до 200 градуса.

Проверете готовността на погачата с клечка за зъби.

Празничния кумски кравай отстранете от фурната, намажете с масло и покрийте с кърпа, докато омекне.

Весел празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: