Начин на приготвяне
Тази рецепта я знам от моята майка и резултата винаги е отличен. Този път успях да намеря и турски кори и баклавата стана още по-вкусна.
В подходяща тавичка (аз използвах тавата на фурната. Ако искате повече височина, наредете ги в по-малка тава) слагаме кора, поръсваме леко с грис, следва втора кора и отново поръсваме с малко грис. Слагаме третата кора и поръсваме с орехи.
Така редуваме по три кори, като след всяка първа и втора слагаме грис, а след третата орехи. На последната кора не се слага нищо. След като наредите всичките кори, нарязвате на желаната от вас форма.
След това слагате в подходящ съд да се разтопи маслото и с лъжица заливате хубаво цялата баклава. Обърнете особено внимание на краищата, за да не останат стърчащи и ронливи.
Когато приключите с маслената заливка изпечете баклавата в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване. Необходими са не повече от 15 -20 мин. Вече изпечената баклава оставете да изстине, докато вие приготвяте сиропа.
Изсипете ванилията, захарта и водата в походящ съд и оставете да заври.Сиропа ви е готов, когато стане гъст. По желание може да добавите лимонови или портокалови кори към сиропа.
Задължително е баклавата да е студена, а сиропът топъл. Желателно е да остане поне една нощ, за да поеме хубаво сиропа, преди да бъде поднесена.
Да ви е сладко, а ви гарантирам, че ще е така :)
Коментари