Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с турски кори

Баклава с турски кори

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542
Баклава с турски кори
Снимка: Евтини Рецепти
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Разкошна баклава с грис и фини кори по оригинална турска рецепта!"

Необходими Продукти

  • За баклавата
  • кори за баклава - 1 пакет фини (аз използвах турски)
  • грис - 20 г
  • орехи - 300 г смлени
  • масло - 200 г
  • За сиропа
  • вода - 3 в.ч.
  • захар - 2 1/2 в.ч.
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта я знам от моята майка и резултата винаги е отличен. Този път успях да намеря и турски кори и баклавата стана още по-вкусна.

В подходяща тавичка (аз използвах тавата на фурната. Ако искате повече височина, наредете ги в по-малка тава) слагаме кора, поръсваме леко с грис, следва втора кора и отново поръсваме с малко грис. Слагаме третата кора и поръсваме с орехи.

Така редуваме по три кори, като след всяка първа и втора слагаме грис, а след третата орехи. На последната кора не се слага нищо. След като наредите всичките кори, нарязвате на желаната от вас форма.

След това слагате в подходящ съд да се разтопи маслото и с лъжица заливате хубаво цялата баклава. Обърнете особено внимание на краищата, за да не останат стърчащи и ронливи.

Когато приключите с маслената заливка изпечете баклавата в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване. Необходими са не повече от 15 -20 мин. Вече изпечената баклава оставете да изстине, докато вие приготвяте сиропа.

Изсипете ванилията, захарта и водата в походящ съд и оставете да заври.Сиропа ви е готов, когато стане гъст. По желание може да добавите лимонови или портокалови кори към сиропа.

Задължително е баклавата да е студена, а сиропът топъл. Желателно е да остане поне една нощ, за да поеме хубаво сиропа, преди да бъде поднесена.

Да ви е сладко, а ви гарантирам, че ще е така :)

Разкошен турски сладкиш!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Баклава никога не мога да я чакам да истине
21.05.2024 21:23
Анонимен
Анонимен
Mislq che tezi 20 gr. gris nqma da stignat samo za 1 kora ,ami za drugite kakvo ,moje da e 200 gr,greshka v ispisvaneto moje bi .
19.10.2023 15:28
2
Анонимен
Анонимен
Правя я по същия начин само,че редят кора с грис,кора с орехи и става невероятно вкусна.
19.10.2023 15:16
Анонимен
Анонимен
Здравейте, грис само 20 г. ли е необходим?
27.11.2022 19:00
1
1
Анонимен
Анонимен
1в.ч. колко мл е?
12.11.2022 17:43
3
1
Olga Harizanova
Olga Harizanova
Здравейте! Страхотна е баклавата, само не ми става ясно колко грама са фините кори? С тази голяма тава ми се виждат пакет от 800гр. или просто сте удвоили дозата? Благодаря предварително за отговора!
04.02.2021 16:10
1
1
Покажи всички подкоментари
Н.Акифова
Н.Акифова
Това е типична Турска балкава овации
16.05.2019 16:09
1
Яница Николова
Яница Николова
Супер!
18.07.2018 22:56
1
marcheva14
marcheva14
Чудесно изглежда, Соня.!
06.01.2017 21:54
2
1
Покажи всички подкоментари
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Няма по-висока оценка от 5:)))Жестока е,Соняя!
06.01.2017 19:20
8
1
1
Покажи всички подкоментари