Баклава с турски кори

PlesnevaPlesneva
Помощник Готвач
172
351
252
2
06/01/2017
"Разкошна баклава с грис и фини кори по оригинална турска рецепта!"
Приготвяне25 мин.
Готвене15 мин.
Общо40 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
35 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо219 538
  • Преглеждания за месеца1081
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена35

Необходими Съставки

  • За баклавата
  • кори за баклава - 1 пакет фини (аз използвах турски)
  • грис - 20 г
  • орехи - 300 г смлени
  • масло - 200 г
  • За сиропа
  • вода - 3 в.ч.
  • захар - 2 1/2 в.ч.
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта я знам от моята майка и резултата винаги е отличен. Този път успях да намеря и турски кори и баклавата стана още по-вкусна.

В подходяща тавичка (аз използвах тавата на фурната. Ако искате повече височина, наредете ги в по-малка тава) слагаме кора, поръсваме леко с грис, следва втора кора и отново поръсваме с малко грис. Слагаме третата кора и поръсваме с орехи.

Така редуваме по три кори, като след всяка първа и втора слагаме грис, а след третата орехи. На последната кора не се слага нищо. След като наредите всичките кори, нарязвате на желаната от вас форма.

След това слагате в подходящ съд да се разтопи маслото и с лъжица заливате хубаво цялата баклава. Обърнете особено внимание на краищата, за да не останат стърчащи и ронливи.

Когато приключите с маслената заливка изпечете баклавата в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване. Необходими са не повече от 15 -20 мин. Вече изпечената баклава оставете да изстине, докато вие приготвяте сиропа.

Изсипете ванилията, захарта и водата в походящ съд и оставете да заври.Сиропа ви е готов, когато стане гъст. По желание може да добавите лимонови или портокалови кори към сиропа.

Задължително е баклавата да е студена, а сиропът топъл. Желателно е да остане поне една нощ, за да поеме хубаво сиропа, преди да бъде поднесена.

Да ви е сладко, а ви гарантирам, че ще е така :)

Разкошен турски сладкиш!

Рейтинг

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
16.05.2019 16:09
Това е типична Турска балкава овации
0
0
Яница Николова
Супер!
0
1
marcheva14
marcheva14
06.01.2017 21:54
Чудесно изглежда, Соня.!
2
0
Plesneva
Plesneva
07.01.2017 10:36
Благодаря :)
1
0