Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка цвете

Пухкава питка цвете

Пухкава питка цвете
Снимка: Потребител#182767
2 / 3
08/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
12
"Човек се храни и с очите, затова не пропускайте да приготвите тази уникално красива питка цвете, която е и също така много вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 - 650 г пресято допълнително около 50 - 60 г за разточване на питката/
  • прясно мляко - 360 мл
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 и 1/2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 пакетче суха
  • жълтъци - 1 бр. + 1 с.л. олио за намазване на пиката
  • сирене - 100 г
  • масло - 150 г краве /по желание равни части свинска мас и краве масло/
  • олио - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за питката приготвих в хлебопекарна с програма за замесване и втасване. При липса на такава в голяма купа се пресява брашното. Прави се кладенче, в което се прибавят солта, захарта, маята, олиото и яйцето. При замесването са добавя на малки порции прясното мляко. Меси се до получаване на меко тесто.

Готовото тесто се оставя на топло до удвояване на обема си. Прехвърля се на работна повърхност посипана с брашно. Разделя се на шест еднакви топки.

Първите три токи се оформят по следния начин: първата топка се разточва на лист с кръгла форма, който се намазва с разтопено краве масло, втората топка се разточва на по същия начин, поставя върху първата, като се намазва с краве масло и се поръсва равномерно със сирене, разточва се третата топка и се поставя върху другите два листа, като се намазва с краве масло.

Разточва се лист с елипсовидна форма, който се намазва с краве масло и се завива на руло. Рулото се нарязва на около 12 парчета с дебелина около 3 см. Краищата на рулото се отделят за оформяне на средата на питката.

Останалите три топки се разточват по същия начин на лист с кръгла форма, като първия лист се намазва с краве масло, върху него се поставя втория лист и отново се намазва, поставя се и третия лист. Разточват се на лист с кръгла форма, който се нарязва на 8 триъгълника. В средата на всеки триъгълник се прави прорез, през който минава върха на триъгълника и се обръща. Така се оформят листенца.

Подреждането на питката започва от външната към вътрешната час на тавата. От външната страна се подреждат едно до друго парчетата от нарязаното руло. След тях се подреждат и разпределят равномерно получените листенца.

От краищата на рулото се оформя произволно средата. Питката се оставя да втаса до удвояване на обема си. Намазва се с жълтък. По желание се поръсва с микс от семена. Пече се на 180 градуса в зависимост от фурната около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: