Торта Шварцвалд

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Торта Шварцвалд9 / 9
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Майсторски клас по правене на торти - отлична, подробна рецепта за уникална торта със завладяващ аромат"

Необходими Продукти

  • череши - 1 буркан от 700 мл със сироп
  • ликьор - 4 с.л. Кирш или Черешово бренди
  • захар - 50 г
  • ТОРТЕН БЛАТ
  • масло - 42 г разтопено топло
  • брашно - 60 г бяло
  • сол - 1/4 ч.л.
  • какао - 30 г висок %
  • яйца - 4 бр. L
  • захар - 125 г кристал
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • ГЛАЗУРА
  • сметана - 600 мл висок %
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • захар - 35 г кристал
  • шоколад - за настъргване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170-180 градуса; Кръгла форма с диаметър около 23-24 см намаслена и покрита с хартия за печене.

Плодовете се изваждат от сиропа и се поставят в купа с 2 с.л. ликьор - Кирш. Покриват се с фолио и се оставят настрани. Сиропът от 240 мл се поставя в тенджера, прибавя се захарта и 2 с.л. ликьор се затопля на котлон докато се разтопи захарта. Сваля се и се оставя настрани.

В купа през сито се разбърква брашното, солта и какаото.

В купа се разбиват с тел захарта и яйцата. Поставят се на водна баня само докато се разтопи захарта при непрекъснато разбиване с тел за около 5 мин. Свалят се от огъня и веднага се поставят в купата на миксера и се разбиват на висока скорост докато увеличат обема си и сместа стане лека, светла и пухкава. Ако се вдигне бъркалката сместа трябва да пада обратно като панделка.

Сваля се от миксера и се прибавя брашнената смес на три пъти като се разбърква внимателно с шпатула. Отделя се една чаша и се прибавя към топлото масло като се разбърква до хомогенна смес с тел. Връща се обрано към основната смес и се разбърква много внимателно с шпатула. Изсипва се в тортената форма, заглажда се. Потупва се, за да излезе въздуха.

Пече се на 170 градуса за около 25 минути или докато стените на тортата се отделят от формата или до суха клечка поставена с средата на формата. Охлажда се напълно.

ГЛАЗУРА:

В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва студената сметана, прибавя се захарта и ванилията. Разбърква се, покрива се и се оставя за 30 мин в хладилник. Връща отново в миксера и се разбива на висока скорост до твърди върхове.

СЪБИРАНЕ НА ТОРТАТА:

С помощта на остър и дълъг нож или приспособление за разрязване на тортени блатове, тортата се дели на две равни части. Всяка част се напоява добре, около 60-80 мл на блат. Залива се с 1/3 от сметаната, заглажда се и върху нея се поставят плодовете един до друг - вишни.

Покрива се с втория напоен добре блат, леко се притиска и отново се залива със сметана, заглажда се от всичките ѝ страни. Останалата чаша сметана се поставя в шприц с накрайник звезда и се шпироцоват розички, като между тях се поставят и останалата част от плодовете. Поръсва се с шоколадови стърготини. Сметановата торта се държи в хладилник.

Тортата Шварцвалд е готова.

Източник: joyofbaking

Забележка: Ползвала съм замразени вишни и череши, около 250-300 г. Може да се ползват и плодове от компот, но тогава и захарта трябва да се намали до половина.

Посочената сметана е повече от необходимото и може да се намали до 400 г. Ползвала съм оригинален Кирш - немска черешова ракия, но може и да се ползва и друг вид алкохол, вкл. и вишновка, но ако е направена със спирт или водка, защото ракията ще промени вкуса на тортата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Добавям още няколко снимки към тази прекрасна торта, днес я направих по един специален случай. Тортата е абсолютно еднаква като състав, разликата е само във визията, добавих кандирани череши за разкош.
15.04.2017 03:43
marcheva14
marcheva14
Благодаря, момичета за оценката на тортата. Трябва да споделя, че ако сега започна да я приготвям отново изобщо няма да ми коства толкова време, то винаги в началото е така, моткаш се. Много е описанието ѝ като рецепта, но като приготвяне става много бързо и най-вече не е трудно, то и моите рецепти са винаги такива, бързи и лесни, а и винаги си подбирам рецепти които винаги да са сполучливи, да няма фалове при тях. На вкус е прекрасна, лека е и най-вече не е много сладка, може би защото освен черешите има и вишни и не добавях повече захар от посоченото.
Поздрав! Марчева
08.01.2017 16:57