Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с прясно мляко и маково семе

Питка с прясно мляко и маково семе

ЛюбославЛюбослав
Новак
6315
Питка с прясно мляко и маково семе
Снимка: Любослав
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Никой не е по-голям от хляба и нищо не е по-вкусно от тази пухкава и ароматна пита с прясно мляко"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г бяло
  • суха мая - 1 пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 4 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • маково семе
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и към него се добавят солта, киселото мляко, яйцата (предварително разбити 2 бр., жълтъка на третото се оставя за намазване), оцета и олиото.

Маята се разтваря в топлото прясно заедно със солта и захарта. Прибавяме я към брашното и месим меко тесто.

Оставяме тестото за втаса за 30-40 минути на топло. Разточваме и правим форми по избор.

Подредената питка се поставя в тава върху хартия за печене и се оставя да бухне още малко на топло.

Намазва се с разбития жълтък от третото яйце поръсва се със сусам и маково семе и се пече в загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути.

Готовата питка завиваме с кърпа и оставяме да отпочине за около 1 час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: