Начин на приготвяне
Активирайте маята в малко хладка вода. Добавете захарта и малко брашно. Пресейте брашното, добавете маята, киселото мляко и яйцата, като отделите един жълтък за намазване.
Замесете меко тесто и продължете да месите, докато измесите олиото. Оставете тестото да втаса.
Готовото тесто разделете на 3 топки. От всяка топка направете фитил. Усучете фитилите и ги приплетете, като оформите на питка.
Сложете в тава с незалепващо дъно. Оставете питката отново да се надигне. Намажете с жълтък и поръсете с маково семе.
Изпечете питката в умерена фурна до златисто. Проверете готовността с помощта на дървена клечица - ако няма тесто по клечката, питката е изпечена.
Усуканата питка с маково семе е много вкусна.