Начин на приготвяне
В голям съд се изсипва =маята. Към нея се добавят захарта, затоплената вода и малко брашно. Добавете толкова брашно, колкото да се получи гъста каша. Хубаво се размесва и се оставя настрани, за да шупне маята.
След като това е готово, добавете солта, киселото мляко, прясното мляко, яйцата и олиото. Това се разбърква и започвате да добавяте пресятото брашно. Тестото трябва да се получи меко и еластично.
Когато тестото е готово, покрийте го с кърпа и го оставете настрани, за да втаса. Оставете го да удвои обема си.
След като е готово, премесете го отново съвсем малко и го разделете на 4 топки.
Всяка топка трябва да се разточи на правоъгълник, всеки от които се намазва с разтопеното масло. Четирите правоъгълника, намазани с масло, се редят един върху друг.
Така полученият един правоъгълник се разрязва на 8 части.
Всяка част се разтегля, за да увеличи дължината си, усуква се и се навива като охлювче. Всички охлювчета се редят в намазнена тава за печене.
Отново оставете да втаса. След това намажете с жълтък, поръсете с маковото семе и поставете във фурната.
Пече се до готовност на 180 градуса и в предварително загрята фурна.