Начин на приготвяне
Слагате свинския дроб в студена вода да ври на слаб огън-20-25 минути. Оризът се изплаква хубаво със студена вода и се оставя да кисне в студената вода 1-2 часа. Лукът се нарязва на дребно и се запържва, добавя се оризът, добре отцеден, червения пипер, вода и се задушава оризът до изпаряване на водата.
Приготвяне на месото:
Накълцва се на дребно /ако нямате машинка за едро смилане/ месото, сланината, сварения дроб. Омесва се с подправките, задушения ориз много добре. Червата се измиват много добре с топла вода и се пълнят със сместа /може и с машинка за наденици/, като не се пълнят много и се връзват на 30-40 сантиметра.
Слагат се в подходящ съд и се заливат с около 4-5 литра подсолена вода, добавят се дафиновите листа, зърната черен пипер и се сваряват на много бавен огън. От време на време се разбъркват, за да не залепнат. Водата да не ври силно.
След 90 минути се свалят от огъня и се оставят да се охладят в същата вода до другия ден. Консумират се студени или запечени във фурна.