Начин на приготвяне
Пуйката се измива и подсушава. Натрива се отвън и отвътре със сол и черен пипер. Оставя се да престои 1 час.
Сушените сливи се накисват във виното за половин час.
Ябълките се нарязват на кръгове и полумесеци според големината им. Задушават се за 2-3 минути в маслото.
Добавят се стафидите, накиснатите сини сливи заедно с виното, целите скилидки чесън, нарязаният лук и подправките на вкус. Задушава се още 5 минути под капак.
Пуйката се пълни с ябълковата смес (оставят се няколко ябълки и скилидки чесън за гарниране при сервиране). Пуйката се зашива, покрива се с фолио и се пече на 200 градуса около 2. 5 часа.
Фолиото се маха и се допича до златисто, като от време на време пуйката се маже с масло.
По желание може да се добавят на подноса и запечени картофи.