Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Пълнени Яйца»Пикантни яйца с кайма и сос Бешамел

Пикантни яйца с кайма и сос Бешамел

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пикантни яйца с кайма и сос Бешамел
Снимка: Мария Симова
3 / 4
13/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Казаха ни да направим едни яйца набързо, а ние решихме да изненадаме всички с тази вкусотия"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • кайма - 250 г (свинско и телешко)
  • лук - половин глава
  • бяло вино - 150 мл
  • лютеница - 4 с.л.
  • кашкавал - настърган
  • сол
  • черен пипер
  • за сос бешамел
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • краве масло - 30 г + малко олио
  • сол
  • черен пипер - смлян на вкус
  • индийско орехче - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган сипваме малко олио и добавяме надробената кайма, подправяме с малко сол и смлян черен пипер. Запържваме добре до потъмняване, добавяме ситно нарязания лук и отново запържваме за около 2-3 минути.

Добавяме виното и го оставяме да къкри на слаб огън при затворен капак.

Белим предварително сварените яйца, разделяме внимателно по на две половини.

Премахваме отново внимателно жълтъците от белтъците. Прекарваме жълтъците през едро ренде и добавяме към запържената кайма.

Приготвяме си Бешамела, като за целта в дълбок тиган с не залепващо покритие добавяме маслото, олиото и поставяме върху нагрят котлон. Добавяме брашното и при непрекъснато бъркане препържваме брашното, докато промени цвета си.

Наливаме млякото на тънка струя отново при непрекъснато бъркане, за да не се получи на бучки. След като започне да се сгъстява (не трябва да е много гъст сосът), подправяме със сол, млян черен пипер и индийско орехче на вкус. След кратък престой на котлона, премахваме тигана.

В тигана с каймата и жълтъците добавяме един черпак Бешамел към тях и разбъркваме добре.

С получената смес пълним белтъците, докато придобият форма на яйце, и ги подреждаме в тавичка.

Поливаме с оформените яйца с бешамела. На върха на всяко яйце, поставяме по 1 пълна ч.л. лютеница (може и доматено пюре).

Накрая поръсваме с настърган кашкавал (може и сирене) по ваша преценка.

Поставяме тавичката в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 10-15 минути до лек загар на кашкавала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: