Начин на приготвяне
Използваме тиква тип цигулка, настъргваме я на по-ситно ренде. Ореховите ядки смиламе на ситно.
В голяма купа смесваме тиквата, захарта, орехите и ванилията. Разбъркваме ги добре.
Корите по една намазваме с малко олио. Навиваме корите по две, за да не изгори при печене.
Върху всяка слагаме от тиквената плънка, като я разпределяме равномерно и навиваме на руло.
Нареждаме рулата, които се получават, в намазана с олио тава. Печем в умерена фурна. За да не изгори, преди тиквата да се е сварила, можем да покрием с фолио за печене през първите 10 минути от печенето.
През това си приготвяме сиропа. Слагаме на котлона съд с водата и захарта и го оставяме да заври. След това оставяме сиропа да се охлади.
Когато сладката баница ни е готова, я поливаме със сиропа и покриваме, за да се задуши. Оставяме я да поеме сиропа поне 3 часа.
Сиропираната баница с тиква е готова.