Начин на приготвяне
В хладката вода и айряна разтваряме прясната мая. Добавяме захарта, солта, разбитото яйце и зехтина.
Разбъркваме добре. Прибавяме пресятото брашно и замесваме меко тесто. Готовото тесто намазваме обилно със зехтин и оставяме на топло за 1-2 часа, покрито с кърпа, да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 2 равни части, като едната използвах за пицата-фокача, а с другата може да приготвите най-разни вкусотии.
В намаслена тава взимаме една част от тестото и го разпъваме в тавата.
В купа разбъркваме доматения сок, доматеното пюре и кетчупа заедно със сухите подправки - босилек, риган и чубрицата. Намазваме отгоре върху пицата готовия сос и подреждаме с продуктите отгоре.
Вече подредената фокача оставяме за 10 минути да бухне и печем в предварително затоплена на 200 градуса фурна до готовност.