Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Щолен със суха мая

Щолен със суха мая

НадяНадя
Новак
2114127
Щолен със суха мая
Снимка: Надя
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20 парчета
"Според немците Щолен е коледен сладкиш, а ние не сме немци и ще си го хапваме целогодишно"

Необходими Продукти

  • сладкарска сметана - 200 г
  • брашно - 450 г
  • суха мая - 1 пак.
  • захар - 80 г
  • лимонови корички - 30 г
  • сол - 1 щипка
  • извара - 125 г
  • яйце - 1 бр.
  • стафиди - 150 г
  • сини сливи - 200 г сушени
  • червени боровинки - 100 г сушени
  • бадеми - 60 г натрошени
  • комфитюр от кайсии - 2 с.л.
  • пудра захар - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • лимон - 1 пак. захар с аромат
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете сметаната в малък съд, но без да завира.

Смесете брашното с маята в купа. Добавете затоплената сметана, захар, захар с лимон, сол, извара, яйце и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска-, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто.

Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си. Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност, като добавите предварително смесените сушени плодове и бадеми с конфитюр в тестото.

Разтопете маслото. Оформете тестото в правоъгълник и го намажете с половината от разтопеното масло. Разделете тестото на две, за да получите два правоъгълника, и ги сплетете.

Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 50 минути на 180°C.

След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути. Докато е още топъл, намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с предварително смесената пудра захар със захар с аромат лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: