Автентичен Щолен

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Автентичен Щолен
Снимка: Иван Паунов
1 / 2с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
1 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
26 мин.
Порции
8
"Рецепта за коледен щолен, стара колкото 5 прабаби"

Необходими Продукти

  • брашно - 425 г стандартно
  • стафиди - 150 г или в моя случай сушени боровинки
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • лимонов сок - от 1/2
  • портокалов сок - от 1/2 плод
  • тъмен ром - 60 мл
  • сол - щипка
  • прясна мая - 42 г
  • прясно мляко - 75 мл
  • яйце - 1 бр.
  • краве масло - 100 г
  • захар - 50 г кристална
  • кардамон - 1/3 ч.л. смлян
  • индийско орехче - 1/3 ч.л. смляно
  • канела - 1/3 ч.л. смляна
  • ванилова захар - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените боровинки, смлените бадеми, лимоновата, портокаловата кора, лимоновия, портокаловия сок и тъмния ром ги смесваме заедно и оставяме за поне 1 час да престоят и да се хармонизират всички аромати.

В брашното правим малка дупка и изсипваме малка част от млякото (затоплено) . Натрошаваме маята и добавяме щипка захар. Оставяме на страна, за да шупне. След това добавяме 100те грама разтопено масло, яйцето, всички останали сухи подправки и останалото мляко.

Месим на ръка или с кухненски робот за поне 5 минути. След това добавяме и хармонизираните съставки. Месим за още минутка-две. Правим си топка и връщаме в купата. Покриваме с кърпа или стреч фолио и оставяме на топло, за да втасва за 30 мин.

След втасване си разточваме дебел блат на дължина с дебелина от около 2 см. Взимаме десния край и го сгъваме до средата. С левия край си захлупваме десния. Ще видите във видеото.

Готовото тесто за щолен прехвърляме в тавичка с хартия за печене и отново покриваме с кърпа, за да втаса за нови 30 мин. През това време загряваме фурната на 200 °C .

Щом нашия щолен е втасал, намаляваме фурната на 160 °C и печем за около 25 мин.

Когато е готов и изстинал автентичния щолен, го намазваме с разтопено масло и го поръсваме с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: