Домашен щолен

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Домашен щолен
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Домашен щолен, който ви препоръчваме да опитате"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • масло - 200 г
  • бакпулвер - 1 пак. (10 г)
  • кристална захар - 130 г
  • яйца - 3 броя
  • извара - 200 г кремообразна
  • ванилия - 1 пак. (0.2 г)
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • Плънка
  • орехи - 200 г+ стафиди и фурми
  • цитрусови кори - 100 г
  • марципан - 100 г от фино смлени бадеми
  • масло - 1 с.л. за намазване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват брашното заедно с бакпулвера.

В отделна купа се разбиват яйцата и захарта. Прибавете рикотата и след това мекото краве масло. Разбъркайте на крем.

Прибавете лимоновата есенция, ванилията, цитрусовите корички и орехите с фурмите и стафидите.

Разбъркайте до еднородна смес и сипете сместа към брашното и омесете на тесто. Не прибавяйте повече брашно, защото щоленът ще стане твърд.

Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно.

С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина и след това другата.

Поставете двата щолена в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градсуа и ги изпечете за около 40 минути.

Изпечените щолени, докато са горещи, ги намажете обилно от всички страни с масло.

Поръсете с пудра захар. След като щолените изстинат, ги наръсете с още пудра захар и съхранявайте в кутия или найлонов плик до сервиране.

Домашният щолен е страхотен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: