Традиционна българска капама

Sophie ZidarovaSophie Zidarova
Новак
11
1
29/12/2019
"Едно от най-вкусните ястия от традиционната Българска кухня вече и на вашата трапеза "
Приготвяне60 мин.
Готвене300 мин.
Общо360 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо25 812
  • Преглеждания за месеца248
  • Преглеждания за седмицата97
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционната българска капама се приготвя от кисело зеле, ориз, подправки – лук, черен пипер, дафинов лист, бахар, кимион, чесън, карамфил, различни видове месо.

В моята рецепта използвам 600 грама свинско месо, 500 грама пилешки гърди и 500 грама наденица. В някой райони на България се използва кървавица. За капамата най-важно е да имате глинен съд - гювеч. Аз използвам такъв от 4-5 литра.

Приготвяте различните видове месо, като ги нарязвате на по-едри парчета. Аз си ги слагам в един съд. След това нарязвате лук и кисело зеле. На дъното на глинения съд слагате лук и кисело зеле, след това ред месо от всички видове, поръсвам с подправките, обърквам леко, и пак ред зеле, ред месо-подправки, ред месо, ред зеле. Аз лично слагам три скилидки чесън - едро нарязани, може и цели. На мен ми харесва да слагам и червен пипер на ястието.

Специфичното в моята рецепта е по стара традиция от моята баба да слагам карамфил и кимион, освен черен пипер, червен пипер, лук, бахар, дафинов лист.

Когато наредя гювеча, измивам малко по малко половин чаена чаша ориз. Слагам ориза в гювеча, заливам с една чаша вода, половин чаша зелев сок и червено вино на вкус. Сол може да сложите, ако зелето не е много солено, но по-често зелето има достатъчна соленост - тоест трябва да се внимава с това ястие и солта.

Затваряте гювеча, пъхате във фурната и печете 4-5 часа на бавен огън - между 100-150 градуса и постепенно вдигате до 180 градуса.

Резултатът е невероятно вкусно българско ястие. Както знаете много български кулинари използват свинска мас при приготвянето на ястия с кисело зеле, но също вкусно става и с олио. Традиционната българска капама е чудна.

Добър апетит! :)

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар