Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Шарена пълнозърнеста пърленка

Шарена пълнозърнеста пърленка

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Шарена пълнозърнеста пърленка
Снимка: Анелия Цонева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"И ние обожаваме пърленките, затова днес ще експериментираме с тази пълнозърнеста тяхна представителка"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 200 г
  • брашно - 200 г бяло
  • мая - 1 пакетче суха
  • вода - 150 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - колкото поеме
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 2 с.л.
  • сирене - 150 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шарена сол - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете брашното със солта и направете кладенче. В чашка разтворете лъжичка захар в 150 мл топла, но не гореща вода и изсипете 1 пакетче суха мая.

Когато маята се разтвори и спре да се надига, изсипете сместа в кладенчето. Бъркайте постоянно като добавяте на тънка струйка топла водичка, докато се получи гладка смес, малко по-гъста от боза.

Намазнете подходяща тава и посипете повърхността с брашно. Излейте тестото в тавата и разпределете равномерно по цялата повърхност. Поръсете с натрошеното на едро сирене и оставете тестото да втаса на топло няколко часа.

Когато тестото удвои или даже утрои размера си включете фурната на 200 градуса и печете докато се стегне питката, но не е напълно готова. Смесете маслото с подправките- шарена сол, червен пипер и чубрица.

С четка намажете хубаво пърленката и продължете да печете докато се получи шарена коричка. Напръскайте пърленката с вода и завийте с хавлиена кърпа. Когато си обиколи нивката, поднесете топла.

Шарената пълнозърнеста пърленка е много вкусна, опитайте я.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: