Начин на приготвяне
В купа смесете брашното със солта и направете кладенче. В чашка разтворете лъжичка захар в 150 мл топла, но не гореща вода и изсипете 1 пакетче суха мая.
Когато маята се разтвори и спре да се надига, изсипете сместа в кладенчето. Бъркайте постоянно като добавяте на тънка струйка топла водичка, докато се получи гладка смес, малко по-гъста от боза.
Намазнете подходяща тава и посипете повърхността с брашно. Излейте тестото в тавата и разпределете равномерно по цялата повърхност. Поръсете с натрошеното на едро сирене и оставете тестото да втаса на топло няколко часа.
Когато тестото удвои или даже утрои размера си включете фурната на 200 градуса и печете докато се стегне питката, но не е напълно готова. Смесете маслото с подправките- шарена сол, червен пипер и чубрица.
С четка намажете хубаво пърленката и продължете да печете докато се получи шарена коричка. Напръскайте пърленката с вода и завийте с хавлиена кърпа. Когато си обиколи нивката, поднесете топла.
Шарената пълнозърнеста пърленка е много вкусна, опитайте я.