Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленки с лимецево брашно и шарена сол

Пърленки с лимецево брашно и шарена сол

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Пърленки с лимецево брашно и шарена сол
Снимка: Veselina
1 / 5
30/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Някои ще си кажат Баба ми е правила пърленки само от лимецово брашно ... но ако баба ви имаше лимец, непременно щеше да направи тези"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч. от лимец
  • брашно - ½ ч.ч. пшенично
  • яйца - 1 бр. малко
  • кисело мляко - ½ ч.ч.
  • шарена сол - за поръсване
  • зехтин - 1 ч.л.
  • сол - много малка щипки
  • мая - ½ ч.л суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме едно яйце в малка купа с малка щипка сол. После ги ръсим с шарена сол и не трябва да се прекалява.

Добавяме киселото мляко и зехтина. Разбъркваме всичко. Добавяме маята. Пресяваме брашното и ги прибавяме при течните съставки. Замесваме тестото.

Оставяме го замесеното тесто да почине на топло за 30 мин., покрито с кухненска кърпа. Разделяме тестото на разни части. С ръце оформяме топки.

Набрашняваме си масата и разточваме всяка топка с размери на малка кръгла чиния. Загряваме тигана на котлона.

Само първият път го мажем с масло. Поръсваме питките от двете страни с шарена сол. Като се загрее, слагаме кръглите питки да се пекат.

Обръщаме от другата страна, докато се опекат и станат на ивички. Като ги опечем, ги слагаме в съд и покриваме пърленките с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: