Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Френска селска торта за специални случаи

Френска селска торта за специални случаи

Френска селска торта за специални случаи4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
"Вие направете тортата, а украсата ще я съобразите с конкретния повод - но предупреждаваме - и без украса е опасно вкусна"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 150 г
  • мед - 2 с.л.
  • масло - 50 г разтопено
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч. /около 400гр/
  • За крема
  • заквасена сметана - 1 кг
  • захар - 120 г
  • конфитюр - 1 сладко от боровинки
  • За украсата
  • орехи - 250 г смлени или фондан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцето се разбива със захарта и към тази смес се прибавят млякото, медът, содата и маслото.

Сместа се слага на котлона да се вари на бавен огън, при почти непрекъснато бъркане за около 15 минути или докато придобие карамелен цвят. Желателно е съдът да е с незалепващо покритие.

След като сместа се поохлади леко, се прибавя брашното и с помощта на дървена лъжица се оформя меко тесто, което се разделя на 5 части /топки/.

Всяка топка тесто се разточва върху набрашнена повърхност с диаметър около 30 см и се пече за 4-5 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна в тава, застлана с хартия за печене.

След като се извади от фурната, блатът се оставя за около 2 минути да се поохлади. След това се изрязва във формата на кръг. За да е идеален, може да ползвате дъното на формата за торта, в която след това ще бъде поставена тортата, за да стегне.

В купа се смесват заквасената сметана и захарта за крема. Разбърква се само с лъжица.

Тортата се сглобява по следния начин: На дъното на формата се слага 1 блат, отгоре се слагат около 4-5 с.л. с връх от крема и се изравнява. Отгоре се слага от сладкото, след това - пак блат, отново крем и сладко. Така правим, докато свършат блатовете. Най-отгоре се завършва с крем без сладко!

Оставя се за поне 2 часа в хладилник, докато стегне. Тортата се вади от формата и се поръсва обилно с смлени /натрошени на ситно/ орехи.

За по-специални поводи, вместо с орехи, можете да я покриете с фондан /или захарно тесто/ и да украсите по ваше усмотрение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: