Начин на приготвяне
Картофите се сваряват и след като изстинат, се обелват и се настъргват в купа. Краставичките и шунката се нарязват на ситно.
Майонезата се смесва с киселото мляко и се овкусява с черен пипер и сол.
Дъното на купа се застила с прозрачно фолио. На дъното се слагат малка част от настърганите картофи. Посоляват се, а отгоре се слагат 2-3 с.л. от млечния сос. Не се натиска, а се разпределя горе-долу равномерно.
Отгоре се слагат шунка и настърган кашкавал, после пак малко сос и отново ред картофи. Пак сос, настъргано сирене и кис. краставички, сос и пак картофи. Редят се в тази последователност, докато всички продукти свършат.
Добре е да се завърши с картофи.
Купата се прибира в хладилник за около 2 часа, след което се обръща върху тортена чиния и фолиото се маха.
Яйцата можете да ги сложите като украса или между картофите - при шунката. Украсява се с маслини и резанчета моркови.