Начин на приготвяне
Яйцето се разбива със захарта и към тази смес се прибавят млякото, медът, содата и маслото.
Сместа се слага на котлона да се вари на бавен огън, при почти непрекъснато бъркане за около 15 минути или докато придобие карамелен цвят. Желателно е съдът да е с незалепващо покритие.
След като сместа се поохлади леко, се прибавя брашното и с помощта на дървена лъжица се оформя меко тесто, което се разделя на 5 части /топки/.
Всяка топка тесто се разточва върху набрашнена повърхност с диаметър около 30 см и се пече за 4-5 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна в тава, застлана с хартия за печене.
След като се извади от фурната, блатът се оставя за около 2 минути да се поохлади. След това се изрязва във формата на кръг. За да е идеален, може да ползвате дъното на формата за торта, в която след това ще бъде поставена тортата, за да стегне.
В купа се смесват заквасената сметана и захарта за крема. Разбърква се само с лъжица.
Тортата се сглобява по следния начин: На дъното на формата се слага 1 блат, отгоре се слагат около 4-5 с.л. с връх от крема и се изравнява. Отгоре се слага от сладкото, след това - пак блат, отново крем и сладко. Така правим, докато свършат блатовете. Най-отгоре се завършва с крем без сладко!
Оставя се за поне 2 часа в хладилник, докато стегне. Тортата се вади от формата и се поръсва обилно с смлени /натрошени на ситно/ орехи.
За по-специални поводи, вместо с орехи, можете да я покриете с фондан /или захарно тесто/ и да украсите по ваше усмотрение.