Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета от пълнозърнесто брашно и лимец

Хлебчета от пълнозърнесто брашно и лимец

Хлебчета от пълнозърнесто брашно и лимец
Снимка: Антоанета Димитрова
2 / 6
23/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Вкусни и здравословни хлебчета за цялото семейство. Рецептата за тях ще откриете само при нас"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 550 г тип Грахам
  • брашно от лимец - 3 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл затоплено
  • кисело мляко - 2 препълнени с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • захар - 1/2 с.л.
  • мая - 7 г суха или 1/2 пакетче прясна
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За замесването на тестото аз използвам домашната хлебопекарна, като първо в контейнера слагам течните съставки, след това брашната и най-отгоре маята.

Включвам на програма тесто и цялата работа по замесване и втасване оставям на машината.

Ако не разполагате с хлебопекарна замесвате тестото на ръка, като първо в затопленото мляко разтваряте маята и захарта поръсвате с малко брашно и оставяте да шупне. В отделен съд слагате брашното, в средата правите кладенче и добавяте киселото мляко, солта, олиото и шупналата мая.

Замесвате меко тесто, което оставяте да втаса. След като тестото почти е удвоило обема си го разделям на десет равни парчета които оформям като малки топки/питки. Отново оставям да втасат и след това намазвам с жълтък разбит с малко олио. Пека на 200 градуса с вентилатор до готовност.

В момента на замесване на тестото добавете тиквени семки или слънчоглед, това ще направи вашите хлебчета още по вкусни.

Преди да ги сложите във фурната може да поръсите хлебчетата със сусам, маково семе или слънчоглед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
В приготвянето е посочено да се добави олиото, а в продуктите няма олио.
08.01.2022 13:12