Начин на приготвяне
Фурна - 150 градуса; Тавичка с вместимост за 1.5 литра течност.
Оризов пудинг:
Намаслява се тавичката с масло. Изплаква се оризът със студена вода, изцежда се добре.
В купа се смесва оризът с 600 мл мляко, сметаната, кафявата захар, сол и лимоновата кора. Разбърква се и се излива в тавичката за печене.
Поръсва се с половината от индийското орехче и се добавя 1 1/2 с.л. масло, разпределя се на парченца навсякъде върху сместа. Пече се на 150 градуса на долната скара за 50 мин.
Изважда се от фурната и с разбъркване се добавя и останалото масло. Връща се обратно във фурната и се пече за още 50-60 минути. Изважда се отново от фурната, разбърква се и ако е необходимо се добавят 2 до 3 с.л. мляко, ако оризът изглежда твърде сух.
Поръсва се с останалото индийско орехче, разбърква се и се пече за още 30-40 мин. Оризът трябва да поеме цялата течност и да стане мек и кремообразен, с леко златиста коричка. Изважда се и пудингът се охлажда за около 20 мин.
Черешова заливка:
В касерола се изсипват черешите заедно със сока и захарта. Загрява се на умерен котлон при разбъркване за да се стопи захарта. Оставя се на огъня за около 7-10 минути леко да къкри. Сваля се от огъня и се добавя ликьорът. Сервира се леко охладен.
Старомодният оризов пудинг с черешова заливка е фантастичен!
Източник: Златна колекция КЛАСИЧЕСКИ ДЕСЕРТИ
Забележка: Не съм ползвала ориз Арборио, а обикновен кръгъл ориз. Черешите са замразени и съответно размразени. За сок съм ползвала мандарини, имат по наситен аромат . За добавка съм сложила ликьор Grand Marnier, но това е добавка и може да се изключи или замени с друг вид алкохол, например ром.