Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Пудинг»Старомоден оризов пудинг с черешова заливка

Старомоден оризов пудинг с черешова заливка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Старомоден оризов пудинг с черешова заливка
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Фантастичен пудинг от златната колекция с Класически десерти - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • ориз - 100 г късозърнест за пудинг
  • прясно мляко - 600 мл. + 2 - 3 с.л. ако е необходимо
  • сметана - 500 мл висок %
  • захар - 50 г светлокафява
  • сол - щипка
  • лимонова кора - 2 ивици
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. прясно настъргано
  • масло - 3 с.л.
  • ЧЕРЕШОВА ЗАЛИВКА
  • череши - 350 г без костилките
  • захар - 50 г светлокафява
  • портокалов сок - 3 с.л. прясно изцеден (сок от червена боровинка или мандарини)
  • ликьор - 1 с.л. (ром)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 150 градуса; Тавичка с вместимост за 1.5 литра течност.

Оризов пудинг:

Намаслява се тавичката с масло. Изплаква се оризът със студена вода, изцежда се добре.

В купа се смесва оризът с 600 мл мляко, сметаната, кафявата захар, сол и лимоновата кора. Разбърква се и се излива в тавичката за печене.

Поръсва се с половината от индийското орехче и се добавя 1 1/2 с.л. масло, разпределя се на парченца навсякъде върху сместа. Пече се на 150 градуса на долната скара за 50 мин.

Изважда се от фурната и с разбъркване се добавя и останалото масло. Връща се обратно във фурната и се пече за още 50-60 минути. Изважда се отново от фурната, разбърква се и ако е необходимо се добавят 2 до 3 с.л. мляко, ако оризът изглежда твърде сух.

Поръсва се с останалото индийско орехче, разбърква се и се пече за още 30-40 мин. Оризът трябва да поеме цялата течност и да стане мек и кремообразен, с леко златиста коричка. Изважда се и пудингът се охлажда за около 20 мин.

Черешова заливка:

В касерола се изсипват черешите заедно със сока и захарта. Загрява се на умерен котлон при разбъркване за да се стопи захарта. Оставя се на огъня за около 7-10 минути леко да къкри. Сваля се от огъня и се добавя ликьорът. Сервира се леко охладен.

Старомодният оризов пудинг с черешова заливка е фантастичен!

Източник: Златна колекция КЛАСИЧЕСКИ ДЕСЕРТИ

Забележка: Не съм ползвала ориз Арборио, а обикновен кръгъл ориз. Черешите са замразени и съответно размразени. За сок съм ползвала мандарини, имат по наситен аромат . За добавка съм сложила ликьор Grand Marnier, но това е добавка и може да се изключи или замени с друг вид алкохол, например ром.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: