Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Малки гевречета със сусам на фурна

Малки гевречета със сусам на фурна

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Малки гевречета със сусам на фурна
Снимка: Veselina
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Децата ги обожават, а и възрастните не им прощават Опитайте от нашите вкусни гевречета на фурна"

Необходими Продукти

  • вода - 100 мл
  • мая - 1/3 кубче
  • олио - 1 с.л
  • яйца - 1 бр.
  • захар - ½ с.л
  • сол - ½ ч.л
  • брашно - 220 гр.
  • жълтъци - 1 бр. + 2 с.л. олио
  • сусам - 1 - 2 с.л за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното. В кладенче слагаме 1 яйце, 1 с.л олио и ½ ч.л сол. В топла вода слагаме маята и я размиваме. Оставяме я на топло да се активира. Към маята добавяме 1 с.л брашно и захарта и разбъркваме.

Като шупне маята я слагаме в кладенчето. Замесваме меко тесто да не лепне по пръстите. Прехвърляме го на набрашнена маса. Оставяме тестото да втаса покрито с кърпа на топло за 50 мин.

Като втаса тестото го делим на равни по големина части. Оформяме ги като топки, около 10 бр., и си ги подреждаме. От тях си правим фитили. Като ги оформим ги усукваме.

Свързваме краищата на всеки то фитилите. Получават се малки гевречета.

Слагаме хартия за печене в тавата в която ще печем гевречетата. Нареждаме ги на разстояние едно от друго.

Оставяме ги да втасат 10-15 мен.Разбиваме жълтъка с олио и намазваме гевречетата с четка. Отгоре ги поръсваме със сусам. Печем в загрята на 180 градуса фурна до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: