Карамелизирани пилешки пържоли с картофено пюре

Мария ЙосифоваМария ЙосифоваЧирак32116351
26/01/2017
"Крехки, със страхотен вкус и аромат, който няма да забравите - такива са нашите пържоли "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо597
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • за пържолите
  • пилешки пържоли - 2 бр. от бут (около 350 г двете)
  • лук - 2 средни глави
  • кафява захар - 3 с.л.
  • горчица - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за запържване
  • за пюрето
  • картофи - 500 г
  • прясно мляко - ½ ч.ч.
  • вода - ½ ч.ч.
  • масло - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е един скоростен и малко по-различен вариант на добре познатите пилешки пържоли. Подходящо е за забързан делничен ден, когато искаме да хапнем нещо месно, вкусно и лесно за приготвяне.

Тъй като месото става сравнително бързо, първо започваме с подготовката за гарнитурата. Обелваме и нарязваме на кубчета около половин килограм картофи, които слагаме във вряла вода (можем и да ги сварим и обелим след това, но когато са на дребно, се готвят по-бързо).

През това време изваждаме охладените пържоли, начукваме ги леко и ги овкусяваме със сол и пипер, като втриваме подправките добре. Отгоре намазваме равномерно пилешкото месо с горчицата. Оставяме настрани пържолите за няколко минути.

Нарязваме главите лук на полумесеци, изсипваме ги в широк тиган и ги запържваме в малко мазнина. След минутка-две слагаме към тях и пържолите, намаляваме леко мощността на котлона.

Тук е моментът да добавим кафявата захар, с помощта на която ще карамелизираме ястието. (Готовият вкус наподобява на месо, което е било мариновано в стандартната смес от горчица, соев (или универсален) сос и мед, но тук си спестяваме времето, в което престоява в маринатата.

И тъй като медът лесно загаря, когато е се готви на тиган или скара, вместо него използваме захар. Също така трябва да се отбележи, че не е подходящо да се слага такава на кубчета, тъй като те по-трудно се разграждат; обикновена, нерафинирана кафява захар върши чудесна работа.)

Разбъркваме от време на време лука и пържолите, като последните обръщаме два-три пъти. Готови са, когато придобият приятен леко-кафеникав загар.

Малко преди да станат пържолите ще остане време и да се приготви гарнитурата за тях – стандартно картофено пюре. Отцеждаме картофите от водата и ги слагаме в купа. Овкусяваме ги със сол и пипер, намачкваме и добавяме водата и млякото (и двете трябва да са загрети поне леко, за да бъдат поети добре от картофената смес).

Прибавяме маслото и разбъркваме (разбира се, можем да направим пюрето само с вода или мляко, както и да намалим/увеличим количеството на двете – според вкуса, дали искаме да е по-гъсто или по-рядко).

Поднасяме топлите пържоли, смесени с лук, заедно с картофеното пюре.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар