Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Немски понички Берлинки - оригинална рецепта

Немски понички Берлинки - оригинална рецепта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Немски понички Берлинки - оригинална рецепта
Снимка: marcheva14
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Понички, приготвени с немска прецизност и гаранция за качество"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г бяло
  • мая - 2.5 ч.л. суха
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • захар - 40 г кристал
  • яйца - 3 жълтъка + 1 цяло яйце
  • сол - щипка
  • масло - 40 г разтопено
  • ром - 2 с.л.
  • ванилена захар - 1 п.
  • лимонова кора - 1 бр. настъргана
  • олио - около 1.5 л (за пържене)
  • пудра захар - за поръсване
  • ПЪЛНЕЖ
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 6 - 7 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 70 г
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се изцяло с ръчен миксер и с дебелите бъркалки.

В купа се изсипва брашното, прави се кладенче с пръсти и се поставя маята, половината топло мляко и се поръсва със захар от общата. С вилица се разбърква само тази част, вътре в кладенчето, до образуване на кашичка. Другото брашно остава отстрана. Поръсва се с малко брашно отгоре, завива се и се поставя в затоплена и изключена фурна на 30 градуса за около 15-20 мин.

В купа се поставят жълтъците и цялото яйце с останалата захар. С миксер се разбива до побеляване. Добавя се лимонова кора, ром и останалото прясно мляко, като се разбърква с телена бъркалка.

Готовото тесто се изважда от фурната и към него се прибавя яйчената смес на бавна скорост на миксера. Добавя се сол и разтопеното хладко масло. Разбива се за около 10-15 минути с бъркалките на миксера. Оформя се топка тесто, което се изважда и поставя в леко намаслена купа, поръсва се с брашно, завива се с кърпа и се оставя да почине за около 20 минути.

Поръсва се плота добре с брашно и се изсипва тестото и се измесва за няколко минути на ръка до хубава гладка еластична топка. Не се меси дълго. Отново се поставя в леко намаслена купа, поръсва се с брашно и се оставя да втаса за около 1 1/2 час.

Плоска голяма тава се поръсва през цедка с брашно, което се разпределя навсякъде из тавата.

Готовото тесто се изважда върху набрашнен плот, леко се премесва и се разточва на кора около 2-3 мм. Изрязват се кръгчета с диаметър около 7 см, които се поставят в набрашнената тава. Остатъкът от тестото се събира и отново се разточва и изрязва. Покрива се с фолио и се оставя да втаса отново за около 30-40 мин. Може и да се постави в затоплена и изключена фурна на 30 градуса.

Приготвя се дълбока тенджера с дебело дъно и се изсипва около 1 л и повече олио. Температурата му трябва да бъде около 160-170 градуса, което предполага умерен котлон. Кръгчетата се поставят в горещото олио и се пържат на всяка страна за около 1 мин до 2 мин. Изваждат се и се поставят върху хартия за да попие мазнината.

Пълнеж от ванилов крем:

От цялото мляко се отделя около 100 мл, а останалото се сгорещява на огън. В купа се разбиват първо брашното и захарта и се добавят яйцата. Добавя се ванилия.

Яйчената смес се прибавя на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с тел за разбиване. Вари се до момента на сгъстяване. Сваля се от огъня, охлажда се за 15 минути и се добавя при непрекъснато разбъркване маслото на кубчета. Покрива се с фолио и ваниловият крем се охлажда напълно.

Шприцова се във всяка поничка с дълъг накрайник.

Немските понички Берлинки - оригинална рецепта са готови!

Източник: Рецептата е свалена от немски кулинарен сайт и видео от You Tube.

Забележка: Много са лесни за приготвяне, но най-важната част е пърженето в горещото олио. Трябва да се следи за температурата му, защото много бързо прегарят.

Въпреки, че следих с термометър температурата, на моменти я изпусках и тя бързо се повишаваше, в резултат на което леко се образува кафеникава коричка отгоре. По принцип трябва да са с по-лек загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lyupcho Kostovski
Lyupcho Kostovski
Ne razbrah samo kato napravish kashi4ka s maqta i slaga6 min na 30 gradusa i bra6noto ot sled tova kakvo stava s ostanaloto bra6no?
26.05.2018 12:16
marcheva14
marcheva14
Качвам още една снимка на днес приготвената рецепта "Немски понички Берлинки", защото смятам, че предишните са с една идея по кафеникава коричка. Много е важна температурата при която ще се пържат поничките, от 9 степен днес ги приготвих на 4-5 степен като изцяло следих температурата с термометър - 165 градуса точно и станаха с прекрасен резултата. Доволна съм.
31.01.2017 01:01
3