Начин на приготвяне
Работи се изцяло с ръчен миксер и с дебелите бъркалки.
В купа се изсипва брашното, прави се кладенче с пръсти и се поставя маята, половината топло мляко и се поръсва със захар от общата. С вилица се разбърква само тази част, вътре в кладенчето, до образуване на кашичка. Другото брашно остава отстрана. Поръсва се с малко брашно отгоре, завива се и се поставя в затоплена и изключена фурна на 30 градуса за около 15-20 мин.
В купа се поставят жълтъците и цялото яйце с останалата захар. С миксер се разбива до побеляване. Добавя се лимонова кора, ром и останалото прясно мляко, като се разбърква с телена бъркалка.
Готовото тесто се изважда от фурната и към него се прибавя яйчената смес на бавна скорост на миксера. Добавя се сол и разтопеното хладко масло. Разбива се за около 10-15 минути с бъркалките на миксера. Оформя се топка тесто, което се изважда и поставя в леко намаслена купа, поръсва се с брашно, завива се с кърпа и се оставя да почине за около 20 минути.
Поръсва се плота добре с брашно и се изсипва тестото и се измесва за няколко минути на ръка до хубава гладка еластична топка. Не се меси дълго. Отново се поставя в леко намаслена купа, поръсва се с брашно и се оставя да втаса за около 1 1/2 час.
Плоска голяма тава се поръсва през цедка с брашно, което се разпределя навсякъде из тавата.
Готовото тесто се изважда върху набрашнен плот, леко се премесва и се разточва на кора около 2-3 мм. Изрязват се кръгчета с диаметър около 7 см, които се поставят в набрашнената тава. Остатъкът от тестото се събира и отново се разточва и изрязва. Покрива се с фолио и се оставя да втаса отново за около 30-40 мин. Може и да се постави в затоплена и изключена фурна на 30 градуса.
Приготвя се дълбока тенджера с дебело дъно и се изсипва около 1 л и повече олио. Температурата му трябва да бъде около 160-170 градуса, което предполага умерен котлон. Кръгчетата се поставят в горещото олио и се пържат на всяка страна за около 1 мин до 2 мин. Изваждат се и се поставят върху хартия за да попие мазнината.
Пълнеж от ванилов крем:
От цялото мляко се отделя около 100 мл, а останалото се сгорещява на огън. В купа се разбиват първо брашното и захарта и се добавят яйцата. Добавя се ванилия.
Яйчената смес се прибавя на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с тел за разбиване. Вари се до момента на сгъстяване. Сваля се от огъня, охлажда се за 15 минути и се добавя при непрекъснато разбъркване маслото на кубчета. Покрива се с фолио и ваниловият крем се охлажда напълно.
Шприцова се във всяка поничка с дълъг накрайник.
Немските понички Берлинки - оригинална рецепта са готови!
Източник: Рецептата е свалена от немски кулинарен сайт и видео от You Tube.
Забележка: Много са лесни за приготвяне, но най-важната част е пърженето в горещото олио. Трябва да се следи за температурата му, защото много бързо прегарят.
Въпреки, че следих с термометър температурата, на моменти я изпусках и тя бързо се повишаваше, в резултат на което леко се образува кафеникава коричка отгоре. По принцип трябва да са с по-лек загар.
Коментари