Начин на приготвяне
Продуктите трябва да са със стайна температура. Предварително се пресява брашното с бакпулвера и ванилията.
Разбиват се захарта с яйцата, сместа трябва да утрои обема си и да наподоби пухкава смес. Към нея се добавя прясното мляко, бавно на работещ миксер. Пускаме фурната на 170 градуса да загрее.
През това време намазваме кексовата форма с олио и я оставяме да загрее леко във фурната. След като загрее я вадим и я набрашняваме, за да се отлепи по- лесно кексът след това.
Вече е ред на брашното. То се добавя на няколко пъти, като през това време се бърка бавно, за да не се разхвърчи. Добавя се олиото и хубаво се обърква.
В една чаена чаша, отделяме от сместа и добавяме 1 с.л. какао, разбъркваме добре, докато стане кафява кексова смес.
Изсипваме сместа за кекс във формата и какаова смес се изсипва върху нея, с вилица се правят кръгови движения, за да се смесят двата цвята и така става шарка.
Слагаме в фурната да се пече на 180 градуса за 45-50 минути, като не трябва да се отваря вратата на фурната до 30-тата минута, за да не спадне кексът.
За да се провери дали е готов, с клечка за зъби се боцка в средата, ако е готов, то по клечката няма нищо.
Кексът се остава да изстине преди да се добави пудрата захар, за да не се разтопи.