Начин на приготвяне
Обезкостеното месо нарязваме на жулиени.
Смесваме подправките с брашното, в което се овалва месото.
В тиган на огъня се загрява олиото, в което на два етапа запържваме месото. Така ще може равномерно да се глазира.
В противен случай може да си пусне много сок, а така има вероятност да се вари, вместо да се пържи. Запържваме месото по 2-3 минути, като го обръщаме от двете страни, и го изваждаме в една паница.
Такава е и процедурата със втората доза месо и се запържва по същия начин. Когато месото е почти готово, добавяме чесъна, който предварително сме нарязали на колелца. Запържваме го за 1 минута, заедно с месото.
В този момент в тигана се връща и пърженото пиле. Всичко се разбърква заедно, залива се с виното и се готви, като се оставя да поври за около 3-4 минути.
Заливаме с течната готварска сметана. Добавяме и заквасената сметана, която е добре преди това да се разбърка до гладкост. Овкусяваме вкус със сол.
Добавяме стрито кубче бульон, също и черен пипер. Отново леко разбъркваме и захлупваме с капак. Оставяме яденето да къкри 5-6 минути на тих огън.
Тъй като се сгъстява бързо, е добре да се разбърква периодично, за да не залепне.
Сметановото пилешко месо, сервирано топло, е много приятно на вкус с резен лимон. Поръсете с магданоз.
Пърженото пиле в сметанов сос е готово.