Начин на приготвяне
Подгответе си тавичка с размер 22/22 см Добре е преди да започнем да правим десерта, да оставим продуктите да престоят на стайна температура.
Приготвяне на блата:
Разтопяваме маслото на водна баня заедно със захарта и какаото, като постоянно разбъркваме. Трябва да се разтопи добре маслото и захарта. На тънка струйка се добавя яйцето, което е предварително разбито. Бърка се до сгъстяване. След като се получи крем с гъстота, наподобяваща на динен мед, се отстранява от огъня.
Бисквитите се смилат през орехорезачка, както и орехите, също така и стафидите.
Кремът се прибавя към смесените бисквити с орехите, стафидите и кокоса. Объркваме всичко с лъжица.
В малка квадратна тавичка по дъното се разстила лист прозрачно фолио. Слагаме го, така че част от краищата му да излизат малко навън от стените на тавичката. Сипваме сместа и я разстиламе, след което леко я изравняваме с лъжица.
Прибираме тавичката в хладилник за 30 минути да стегне.
През това време можем да направим крема:
Разбиваме с миксер леко сметаната. Маслото заедно с пудрата захар го разбиваме в друга купа. Към маслото постепенно се прибавя лъжица по лъжица от сметаната. Добавяме и ваниления крем на прах. Накрая се добавя постепенно и прясното мляко. Всичко се разбива с миксер на пухкав крем.
Заливаме блата с този крем и отново прибираме в хладилника.
За шоколадовия крем:
Прави се ганаш по следния начин: в съд, който се поставя върху друг съд на водна баня, се начупват кубчетата от шоколада и се разтопяват. Към шоколада се налива сметаната и прясното мляко. Разбърква се и трябва да стане много гладка смес. Отдръпва се от огъня и след като изстине, но трябва да е все още течна сместа, заливаме сладкиша. Заглажда се, а по повърхността с вилица могат да се направят линии вълнообразно.
Прибираме сладкиша отново в хладилник да стегне за 30-40 мин.
Преди да сервираме, можем да извадим сладкиша от тавичката, като го прехвърлим на поднос с помощта на фолиото. След това внимателно го отлепваме и отстраняваме.
Сладкишът се нарязва на пастички. За да се реже по-лесно шоколадовата заливка, без да се чупи, е добре това да стане със загрят нож преди сервиране, като за тази цел можете да го потопите в съд с гореща вода.
Малко преди поднасяне е по-добре пастичките Нанеймо да постоят известно време на стайна температура. Така пластовете бисквита-крем-шоколад поомекват и е по-приятно.
Украсете по желание.
Нанеймо (Канадският бисквитен сладкиш) е страхотен!
Коментари
В грешна посока съм търсила, трябваше да отворя географски атлас, а аз отвори един много дебел англо-български речник и търсих и разбира се, че нищо не намерих.
Още веднъж чудесен сладкиш! Поздравления!
Поздрав! Марчева
Поздрав!