Начин на приготвяне
Най-напред се почистват патешките маншони добре, заливат се с вода да се покрият и се сваряват в тенджерата под налягане. Във водата се добавя 1 с.л. сол, 10 зърна черен пипер, дафиновия лист и се вари около един час. Маншоните се изваждат от водата и се обезкостяват, като се поохладят.
Триеницата можем да направим, докато патешкото месо се вари. Ще я използваме вместо фиде. Приготвяме си една тавичка и една паница, в която сипваме 3 пълни лъжици брашно.
Мокрим ръцете си с топла вода, потапяме ги в чинията с брашното, а след това протриваме длани над тавата. Това, което пада, е триеницата във форма на дребни фитилчета.
Пресява се със сито, за да изпада излишното брашно и по-дребните трохи. Сипваме трохите обратно в тава и слагаме във фурната, включена с вентилация на 50-60 градуса. Изсушаваме за 15-20 минути.
За да направим чорбата, капваме в тенджера малко олио и малко от мазнината на бульона от свареното месо. Пускаме нарязания на кубчета праз, заедно с моркова, настърган на едрото ренде.
Позапържваме, като разбъркваме за 4-5 минути. Прибавяме малко червен пипер - 1 ч.л., разбърква се, а след това заливаме с няколко черпака от бульона и още малко вода.
От сърцевината на една кисела зелка се накълцва на дребно, около 1 чинийка, което се добавя щом чорбата заври. Оставяме да ври около двадесетина минути. Месото, което сме обезкостили през това време, се пуска в тенджерата.
Прибавяме и 1 чашка триеница, наливаме една чаша зелева чорба и една кафяна чашка прясно мляко. Овкусяваме патешката супа с черен пипер и чубрица. Чорбата се вари още 5-6 минути.
Патешката чорбица с кисело зеле и триеница е готова.