Кекс с фанта

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4239322
Кекс с фанта4 / 4
03/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Чудна идея за детско парти - супер кекс с фанта, който малчуганите ще излапат с удоволствие"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • безалкохолно - 200 мл Фанта Портокал
  • ванилия - 3 прахчета
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 2 1/4 ч.ч.
  • какао - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделят се белтъци от жълтъци. Разбиват се белтъците за 2-3 минути, постепенно се добавя захарта на няколко пъти.

Щом се разбие хубаво, се добавят жълтъците, един по един, олиото - на тънка струя, Фантата, като се бърка непрекъснато до получаване на хомогенна смес.

Бакпулверът, ванилията и брашното се смесват и се добавят на порции, до поемането им от сместа.

Кексовата форма предварително се намазва с масло и се поръсва с брашно. Отделя се част от сместа, в която се разтваря какаото.

В кексовата форма се насипва от какаовата смес 2-3 супени лъжици, покрива се с бяла смес. След това кафява смес и накрая бяла смес.

Кексът се пече в загрята фурна на 180 градуса 20 минути, след което се намалява температурата на 160 градуса и се пече до готовност /до суха клечка/.

Кексът с фанта е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: