Начин на приготвяне
Разделят се белтъци от жълтъци. Разбиват се белтъците за 2-3 минути, постепенно се добавя захарта на няколко пъти.
Щом се разбие хубаво, се добавят жълтъците, един по един, олиото - на тънка струя, Фантата, като се бърка непрекъснато до получаване на хомогенна смес.
Бакпулверът, ванилията и брашното се смесват и се добавят на порции, до поемането им от сместа.
Кексовата форма предварително се намазва с масло и се поръсва с брашно. Отделя се част от сместа, в която се разтваря какаото.
В кексовата форма се насипва от какаовата смес 2-3 супени лъжици, покрива се с бяла смес. След това кафява смес и накрая бяла смес.
Кексът се пече в загрята фурна на 180 градуса 20 минути, след което се намалява температурата на 160 градуса и се пече до готовност /до суха клечка/.
Кексът с фанта е готов.