Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Питки с маскарпоне

Питки с маскарпоне

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Питки с маскарпоне
Снимка: marcheva14
1 / 5
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"За отличен резултат - спазвайте рецептата и ще се насладите на невероятно вкусни и ароматни питки с маскарпоне"

Необходими Продукти

  • мая - 2 1/2 ч.л. суха
  • вода - 350 мл топла
  • маскарпоне - 150 г
  • захар - 1 ч.л. кристал
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 700 - 750 г бяло
  • масло - 60 г, разтопено, хладко
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер. Може и да се работи и с ръка. Ползва се плоска тава, покрита с хартия за печене. Фурна - 200 градуса.

Сухата мая се разтваря в цялата вода заедно с лъжичката захар. Разбърква се. Оставя се да шупне за около 10-15 мин.

В купата на миксера се поставя брашното пресято със солта, прави се кладенче и се изсипват Маскарпонето, маята с водата. На бавна скорост се замесва меко тесто.

Постепенно се добавя и мазнината. Тестото трябва да е меко, но да не лепи по стените на купата. Изважда се и върху плот леко се премесва с ръце, за да се оформи хубава топка тесто.

Поставя се в леко намаслена купа да втасва за около 1-1 1/2 часа. Готовото тесто се дели на две равни части. Покриват се с фолио и отново се оставят да втасат за около 30 мин.

От това тесто се оформят топки, равни по големина, и се подреждат върху хартията в тавата на разстояние между тях. Отново се оставят да втасат за около 20 мин. След посоченото време се намазват с яйце, поръсват се със сусам.

Преди да се вкарат малките питки за печене, стените на фурната се напръскват с вода и се поставя на дъното ѝ купичка с вода.

Пече се на 200 градуса за около 20 мин.

Питките с маскарпоне са мнго вкусни.

Източник: Кулинарен блог Ева Тонева

Бележка: Работила съм изцяло в стоящ миксер. Оставих тестото да образува хубава топка тесто, след това го свалих от миксера и леко го премесих.

След необходимото втасването го измерих на електрически кантар, разделих количеството на 6 бр. и оформих хубави топки, като леко с ръце само търкалях тестото по плота, без да го измесвам дълбоко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Девойки, прекрасни, това са питки които много лесно се правят и най-важното имат прекрасна структура, хубави продукти и винаги стават с прекрасен резултат. Рецептите на този кулинарен блог на Е. Тонева е изключително добър и го препоръчвам за разглеждане. Поздрав! Марчева
29.01.2017 14:23
2