Начин на приготвяне
Работи се с миксер. Може и да се работи и с ръка. Ползва се плоска тава, покрита с хартия за печене. Фурна - 200 градуса.
Сухата мая се разтваря в цялата вода заедно с лъжичката захар. Разбърква се. Оставя се да шупне за около 10-15 мин.
В купата на миксера се поставя брашното пресято със солта, прави се кладенче и се изсипват Маскарпонето, маята с водата. На бавна скорост се замесва меко тесто.
Постепенно се добавя и мазнината. Тестото трябва да е меко, но да не лепи по стените на купата. Изважда се и върху плот леко се премесва с ръце, за да се оформи хубава топка тесто.
Поставя се в леко намаслена купа да втасва за около 1-1 1/2 часа. Готовото тесто се дели на две равни части. Покриват се с фолио и отново се оставят да втасат за около 30 мин.
От това тесто се оформят топки, равни по големина, и се подреждат върху хартията в тавата на разстояние между тях. Отново се оставят да втасат за около 20 мин. След посоченото време се намазват с яйце, поръсват се със сусам.
Преди да се вкарат малките питки за печене, стените на фурната се напръскват с вода и се поставя на дъното ѝ купичка с вода.
Пече се на 200 градуса за около 20 мин.
Питките с маскарпоне са мнго вкусни.
Източник: Кулинарен блог Ева Тонева
Бележка: Работила съм изцяло в стоящ миксер. Оставих тестото да образува хубава топка тесто, след това го свалих от миксера и леко го премесих.
След необходимото втасването го измерих на електрически кантар, разделих количеството на 6 бр. и оформих хубави топки, като леко с ръце само търкалях тестото по плота, без да го измесвам дълбоко.
Коментари