Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Класическа лазаня Болонезе

Класическа лазаня Болонезе

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k2k
Класическа лазаня Болонезе
Снимка: Храна за Душата
1 / 12с Видео
16/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"И баба знае да ви покани на класически концерт, но знае ли баба как се готви Класическа лазаня Болонезе"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 250 г
  • лук - 1 глава
  • домати - 400 г
  • доматен сос - 400 мл
  • доматено пюре - 3 ч.л.
  • кайма - 500 г смес
  • бяло вино - 50 мл сухо
  • целина - 1 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • пармезан - 100 г
  • черен пипер
  • сол
  • За соса Бешамел
  • брашно - 60 г
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на соса Бешамел. Загрейте маслото в дълбок съд на котлона, докато се разтопи. Добавете брашното и бъркайте, за да не се образуват бучки. Запържете брашното за кратко, докато добие златист цвят.

Започнете да наливате прясното мляко на етапи, за да не се образуват бучки. Бъркайте непрекъснато, докато сосът Бешамел се сгъсти напълно. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставете соса да поври на умерен огън за кратко и го свалете от котлона.

Заемете се със соса Болонезе. Нарежете лука и скилидките чесън на ситно. Загрейте зехтин в дълбок съд, сложете лука и чесъна, посолете и задушете до омекване. След това добавете каймата и запържете, като едновременно я раздробявате с дървена лъжица.

Подправете с черен пипер и гответе, докато мляното месо се раздроби напълно и добие златист цвят.

Нарежете стрък целина и листа пресен босилек на ситно и прибавете в соса. Сипете доматения сок, доматите от консерва и доматено пюре. Добавете и чаена лъжица захар, за да балансирате киселия вкус на доматите.

Разбъркайте добре всичко и оставете соса да поври и да се редуцира. Когато течността от доматите се поизпари, налейте бялото вино и гответе за още няколко минути.

Започнете да подреждате лазанята, като първо поставите пласт кори за лазаня на дъното на тавата. Покрийте обилно със сос Болонезе, а отгоре разпределете пласт от соса Бешамел. Покрийте с втори пласт кори и отново покрийте с двата соса. Редувайте по този начин до изчерпване на съставките.

Завършете класическата лазаня Болонезе с обилен пласт Бешамел и покрийте с настърган Пармезан или друго твърдо сирене.

Прехвърлете ястието във фурната на 180°C за 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
СТрахотна и аз я приготвям така.
21.02.2019 18:02
3