Начин на приготвяне
За да приготвим крема, най-напред с миксер се разбива маслото заедно с 1 ч.ч. пудра захар. Жълтъците се отделят и се прибавят един по един, добавя се и една ванилия.
Смлените орехи се сипват в купичка и се заливат със сгорещено прясно мляко да се попарят. Разбъркват се като кашичка. Към орехите се прибавят по три лъжици какао и захар и 1 пакетче бурбонска ванилова захар.
След като изстинат се прибавят лъжица по лъжица към масления крем. Белтъците се слагат в суха купа и се разбиват с миксер първо на ниска степен, колкото да се захванат на сняг, а после се прибавя 1/2 ч.ч. пудра захар. На огъня се слага малка тенджерка с малко вода да заври и котлона се изключва. Купата с белтъците се поставя върху горещата вода и се доразбиват с една ванилия на водна баня, докато се образуват твърди връхчета.
Белтъчният крем се прибавя на етапи по малко към масления крем. Разбърква се с шпатула, не с миксер, докато се уеднакви. От крема се отделя една чаша.
За сиропа слагаме на огъня в малък съд 1 и 1/2 ч.ч. захар. Разбърква се да се разтопи и отдръпваме от огъня, за да не прегори. Целите орехови ядки се пускат в разтопената захар да се карамелизират две по две и се изваждат с помощта на вилица. Трябва да се прави бързо, защото бързо стяга захарта. Ядките се поставят върху парче хартия за печене и се оставят да се втвърдят. Връщаме съда отново на огъня и заливаме с една чаша вода. Оставя се да ври, докато се разтопи захарта. Добавя се коняк или ром.
В кексова правоъгълна форма се застила стреч фолио, като краищата се оставят да висят отстрани. Първо се поставя едно парче с големината на формата, изрязано от квадратния блат.
Напръсква се с няколко лъжици от сиропа и се слага крем. Върху крема се по дължината на тавичката се подреждат бишкотите Савоярди по три една до друга – общо 9 бр., като последните три бишкоти трябва малко да се срежат, за да се изравни.
Процедурата се повтаря - сиропират се, отново крем, ред бишкоти, пак сироп и пак крем. Завършва се с другото парче от готовия блат, което отново се изрязва по големината на формата, все едно да се затвори. Сиропира се блатът и тортата се загръща с фолиото. Прибираме я в хладилник за 2-3 часа. Кексовата форма се обръща върху поднос, а фолиото внимателно се отстранява.
Нанасяме отделения крем по горната част и отстрани на тортата на равномерен пласт.
Отстрани тортата се облепва с фъстъчения крокант. Украсява се отстрани, като тук-там се залепват карамелените орехови ядки. Отгоре се подреждат малки ореховки върху мъничко белтъчен крем. Начукват се 3-4 ореховки и тортата се поръсва отгоре.
Коментари