Торта с бишкоти и ореховки

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Торта с бишкоти и ореховки
Снимка: Даниела Русева
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Хубаво е, когато една рецепта е толкова дълга и подробна, защото така знаете, че е е изпитана"

Необходими Продукти

  • блатове за торта - 1 бр. квадратен с какао
  • бишкоти - 18 бр. Савоярди
  • за крема
  • масло - 250 г
  • пудра захар - 1 и ½ ч.ч.
  • ванилия - 2 прахчета
  • яйца - 3 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. пълна (смлени)
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 3 с.л. кристална
  • какао - 3 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче бурбонска
  • за сиропа
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. кристална
  • вода - 1 ч.ч.
  • коняк - 2 с.л. или ром
  • за украса
  • ореховки - 24 бр. дребни
  • орехи - 18 бр. цели ядки
  • фъстъчен крокант - 1 пакетче от 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвим крема, най-напред с миксер се разбива маслото заедно с 1 ч.ч. пудра захар. Жълтъците се отделят и се прибавят един по един, добавя се и една ванилия.

Смлените орехи се сипват в купичка и се заливат със сгорещено прясно мляко да се попарят. Разбъркват се като кашичка. Към орехите се прибавят по три лъжици какао и захар и 1 пакетче бурбонска ванилова захар.

След като изстинат се прибавят лъжица по лъжица към масления крем. Белтъците се слагат в суха купа и се разбиват с миксер първо на ниска степен, колкото да се захванат на сняг, а после се прибавя 1/2 ч.ч. пудра захар. На огъня се слага малка тенджерка с малко вода да заври и котлона се изключва. Купата с белтъците се поставя върху горещата вода и се доразбиват с една ванилия на водна баня, докато се образуват твърди връхчета.

Белтъчният крем се прибавя на етапи по малко към масления крем. Разбърква се с шпатула, не с миксер, докато се уеднакви. От крема се отделя една чаша.

За сиропа слагаме на огъня в малък съд 1 и 1/2 ч.ч. захар. Разбърква се да се разтопи и отдръпваме от огъня, за да не прегори. Целите орехови ядки се пускат в разтопената захар да се карамелизират две по две и се изваждат с помощта на вилица. Трябва да се прави бързо, защото бързо стяга захарта. Ядките се поставят върху парче хартия за печене и се оставят да се втвърдят. Връщаме съда отново на огъня и заливаме с една чаша вода. Оставя се да ври, докато се разтопи захарта. Добавя се коняк или ром.

В кексова правоъгълна форма се застила стреч фолио, като краищата се оставят да висят отстрани. Първо се поставя едно парче с големината на формата, изрязано от квадратния блат.

Напръсква се с няколко лъжици от сиропа и се слага крем. Върху крема се по дължината на тавичката се подреждат бишкотите Савоярди по три една до друга – общо 9 бр., като последните три бишкоти трябва малко да се срежат, за да се изравни.

Процедурата се повтаря - сиропират се, отново крем, ред бишкоти, пак сироп и пак крем. Завършва се с другото парче от готовия блат, което отново се изрязва по големината на формата, все едно да се затвори. Сиропира се блатът и тортата се загръща с фолиото. Прибираме я в хладилник за 2-3 часа. Кексовата форма се обръща върху поднос, а фолиото внимателно се отстранява.

Нанасяме отделения крем по горната част и отстрани на тортата на равномерен пласт.

Отстрани тортата се облепва с фъстъчения крокант. Украсява се отстрани, като тук-там се залепват карамелените орехови ядки. Отгоре се подреждат малки ореховки върху мъничко белтъчен крем. Начукват се 3-4 ореховки и тортата се поръсва отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Много фешън торта, страхотна е. Различна и ефектна :)
30.01.2017 17:17
1
Покажи всички подкоментари