Начин на приготвяне
В купа смесете топлото мляко, захарта и маята, разбърквате докато се разтворят. Завийте сместа с кърпа и оставете на топло.
В съда, в който ще месите, пресявате брашното и добавяте солта, разбитите яйце + 1 белтък и олио.
Прибавяте шупналата мая и замесвате меко и не лепнещо по пръстите тесто. Готовото тесто завийте с кърпа и оставете на топло да удвои обема си.
През това време си правите плънката, като смесвате натрошеното сирене с яйцето и разбърквате добре.
Отделно разтопявате маслото и постилате тавата с хартия за печене.
Разделете тестото на четири равни части. Всяка част разточвате с точилка на пръвоъглълни листа с размери 25 х 30 см.
Полагате листата едно върху друго, като помежду им мажете обилно с масло, последния лист отгоре не мажете.
Подредените листа разточвате заедно на по-голям лист с размери 40 х 45 см.
Нарежете получената слоеста кора на ивици, широки 3 см, всяка ивица усуквате и редите в тавата една по една на малко разстояние.
Намажете баницата с разбитите жълтък + 1 с.л. прясно мляко и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна. Печете до златисто.
Усуканата баница за лакомници е готова.
Коментари