Усукана Месеница

Усукана Месеница
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
7
"Така е с месениците - колкото по-усукани са, толкова по-вкусни са"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г
  • вода - 125 мл
  • прясно мляко - 125 мл
  • кисело мляко - 125 мл
  • зехтин - 7 с.л.
  • жива мая - 25 г
  • суха мая - 1 ч.л.
  • ракия - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • захар - щипка
  • масло - 80 г
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка смесете водата, захарта, малко брашно и двата вида мая. Направете гъста каша. Изчакайте да се активира.

В голяма купа разбийте двете яйца и белтъка, който остава от отделения жълтък. Добавете двата вида мляко, солта, активираната мая, ракията, солта. Замесете меко тесто.

Разтегляте тестото и доизмесвате, като добавяте по малко от зехтина до пълното му усвояване. Поставете го в полиетиленов плик (леко намазнен), завържете и покрийте с кърпа. Оставете да удвои обема си.

Готовото тесто разделете на осем равни части. Вземете една топка и я разточете кръгъл лист. Намажете обилно с масло и поръсете със сирене. Разточете втори лист и го сложете върху първия. Намажете само с масло.

Завийте на руло, а след това усучете и поставете в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Направете същото и с другите три двойки топки. Ще имате четири фитила във вашата тавичка. Намажете отгоре с малко масло и оставете да втаса още веднъж.

Готовата месеница намажете с жълтъка, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

След като я извадите от фурната я намажете с краве масло, завийте в кърпа и изчакайте да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: