Пълнена агнешка половина

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Пълнена агнешка половина
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
440 мин.
Порции
12
"Една рецепта за майстори и мераклии"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 1 бр. цяла горна част
  • агнешки комплект - 1 бр.
  • гъби - 1 кг
  • масло - 250 г
  • ориз - 2 ½ ч.ч.
  • спанак - 2 кг
  • олио - 100 г
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • лук - 1 кг
  • картофи - 2 кг
  • мащерка - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • червен пипер - 3 с.л.
  • черен пипер - ½ с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме пълнежа. Слагаме да се вари агнешкият комплект. Докато се вари комплектът, може да си приготвим месото.

Измива се агнешката горна част и се осолява отвътре добре, за да може при готвенето да поеме месото солта. Намираме си дебела игла (тип губерка) и дебел конец.

След като се свари комплектът, го оставяме да изстине, за да може да го нарежем на парченца.

Обелваме и нарязваме лука на ситно и го слагаме да се запържи в масло до златисто, през това време измиваме гъбите, нарязваме ги и изсипваме при лука да омекнат.

Изчистваме, измиваме и нарязваме спанака, ако ви е по- удобно можете да накъсате. Добавяме го заедно с малко сол, мащерка, чашата вино и нарязания агнешки комплект.

Оставяме да се задуши добре под капак. След като спанакът намали обема си, добавяме ориза и разбъркваме добре, и махаме от котлона.

Напълваме агнешката половина и я зашиваме. Слагаме я в тава с вода. Задължително трябва да се постави върху дървени клечки, за да не се захване месото за тавата. Посоляваме го отгоре и слагаме фолио, за да може добре да се задуши.

Готви се във фурна между 4 и 6 часа на 180-200 градуса. Проверяваме след 3 или 4 часа, дали е готово с вилица, като завъртим в месото с нея. Ако не е готово, отново го завиваме с фолиото.

Когато проверим и видим, че е готово, го обръщаме и добавяме предварително обелени и нарязани картофи в тавата. Ако е необходимо, добавяме още вода.

Оставяме го без фолио, за да се запече добре и след като и картофите са готови, го вадим и сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица
Росица
Много апетитно изглежда, мммм :)
30.01.2017 21:01
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Много го уважавам това месо, изпечено е перфектно, направо получих обилно слюноотделяне :)
30.01.2017 17:19