Начин на приготвяне
Отцедете плодовете на компота от праскови. Разбийте студената сметана със захарта и ванилията на гъст крем. Изберете си подходящ правоъгълен съд и започнете да нареждате в него бишкотите, потапяйки ги до половината на дълго в сока от компота, от който предварително сте отделили половин чаена чаша.
След като наредите първия ред, нанесете 1 пласт сметанов крем и наредете плодовете от компота. Нанесете още един пласт сметана и наредете ред бишкоти, като продължавате да ги потапяте в сока внимателно, за да не се разпаднат.
Разпределете отгоре останалата сметана и оставете да се стегне в хладилника. Обелете прасковите и нектарините. Ако се белят трудно ги потопете за минута в вряла вода.
Нарежете ги на полумесеци и ги наредете върху сладкиша, редувайки ги като на снимката или както ви подсказва фантазията. Разтворете агар-агара в отделения сок от компота и го сложете на котлона заври.
Ако използвате желатин вместо агар-агар, не забравяйте, че той не трябва да завира, защото губи желиращата си способност. С помощта на четка нанесете течността върху плодовете бързо, докато не се е желирала.
Може да си спестите тази процедура, защото тя е само за да запази свежия цвят и вид на плода и допринася преди всичко за естетическата наслада, не толкова за вкусовите качества на сладкиша. Желиращата смес придава лъскавина и завършен вид .