Начин на приготвяне
Започваме с плънката на блата. Заливаме с вряла вода шепа стафиди, оставяме за 5 минути да омекнат.
Почистваме ябълката и нарязваме на малки кубчета. Прецедените стафиди смесваме с нарязаната ябълка, лимоновия сок, ваниловата захар и канелата, оставяме така докато ни потрябват.
За блата разделяме белтъци от жълтъци. При белтъците прибавяме щипка сол и захарта, разбиваме с миксер на пухкав крем.
При жълтъците добавяме олиото, брашното и бакпулвера, разбъркваме до гладка смес. Обединяваме двете смеси бъркайки с шпатула само в една посока.Постиламе тавата с хартия за печене.
Сипваме сместа в тавата и добре разстиламе по дъното на тавата, посипваме с плодовата смес равномерно. Печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.
Изпечения блат обръщаме върху чиста кърпа, премахваме внимателно хартията от него и навиваме заедно с кърпата на руло.
Докато се охлади напълно си приготвяме крема. Смесваме сметаната със сиренето, ванилията и пудрата захар.
Бъркаме докато получим еднороден, вкусен крем. Развиваме охладеното руло, намазваме с крема и поставяме тук-там плодове от сладко.
Завиваме внимателно рулото и поставяме на студено за половин час. След което, поръсваме леко с пудра захар и украсяваме с разтопен шоколад.