Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Пилешки воденички с гъби и печени кореноплодни със сос Чермула

Пилешки воденички с гъби и печени кореноплодни със сос Чермула

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Пилешки воденички с гъби и печени кореноплодни със сос Чермула
Снимка: Даниела Русева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Няма да повярвате, но това уникално вкусно ястие се готви само за 40 минути. Опитайте и ще видите"

Необходими Продукти

  • пилешки воденички - 500 г
  • гъби - 500 г печурки
  • черен пипер - 10 - на зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • кашкавал - 50 г за поръсване
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • зеленчуци
  • картофи - 3 бр. средно големи
  • моркови - 3 средно големи
  • червено цвекло - 1 бр
  • бяла ряпа - 1 бр малка Дайкон
  • пащърнак - 1 бр. неголям
  • лук - 2 глави червен
  • за марината Чермула
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • магданоз - 10 - ина стръка
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • бял пипер - 1 к.л. смлян
  • червен пипер - 1 к.л.
  • къри - 1 к.л.
  • сол - 1 к.л.
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Воденичките, добре почистени и измити, се заливат с вода, колкото да се покрият и се сваряват в тенджерата под налягане за 30 минути. Във водата се сипва 1 ч.л. сол, 2 бр. дафинов листа и черен пипер 10-на зърна.

Сварените воденички се изваждат с решетъчна лъжица от водата се се пускат в дълбок тиган с горещо олио да се позапържат. След като леко да се зачервят, ги изваждаме в една паница.

Измитите гъби пускаме да се задушат в същото олио, в което сме запържили воденичките и ги поръсваме с малко сол. Към задушените гъби връщаме воденичките и разбъркваме.

Трябва да са останали само на малко мазнина. Поръсваме с няколко стръка накълцан магданоз и още докато са топли, при сервиране, поръсваме с малко ситно настърган кашкавал.

Кореноплодните зеленчуци, които ни се намират под ръка можем да изпечем на фурната, докато воденичките и гъбите се готвят.

Два-три картофа, едно червено цвекло, една бяла сладка ряпа Дайкон, морков, пащърнак и лук ги обелваме, почистваме, измиваме и нарязваме на кръгчета, пръчици и кубчета, както ни харесва и ги подреждаме в по-широка тава да са само по дъното на един ред.

За да приготвим марината Чермула слагаме в малък съд зехтина и посочените подправки или други, който, каквито харесва, като се пасират, заедно с магданоза. Ако обичате люто, може да добавите и суха червена чушка.

Зеленчуците се поръсват със маринатата, като се овалват в сместа. Разстилат се по дъното на тавата и се заливат с малко вода – около 1 кафена чашка.

Тавата се слага във фурната на 220 градуса с вентилация. Зеленчуците се пекат около 40 минути, като се разбъркват само веднъж по време на печенето.

Приятно им е на кореноплодните да се поръсят със сока на лимони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: