Начин на приготвяне
Воденичките, добре почистени и измити, се заливат с вода, колкото да се покрият и се сваряват в тенджерата под налягане за 30 минути. Във водата се сипва 1 ч.л. сол, 2 бр. дафинов листа и черен пипер 10-на зърна.
Сварените воденички се изваждат с решетъчна лъжица от водата се се пускат в дълбок тиган с горещо олио да се позапържат. След като леко да се зачервят, ги изваждаме в една паница.
Измитите гъби пускаме да се задушат в същото олио, в което сме запържили воденичките и ги поръсваме с малко сол. Към задушените гъби връщаме воденичките и разбъркваме.
Трябва да са останали само на малко мазнина. Поръсваме с няколко стръка накълцан магданоз и още докато са топли, при сервиране, поръсваме с малко ситно настърган кашкавал.
Кореноплодните зеленчуци, които ни се намират под ръка можем да изпечем на фурната, докато воденичките и гъбите се готвят.
Два-три картофа, едно червено цвекло, една бяла сладка ряпа Дайкон, морков, пащърнак и лук ги обелваме, почистваме, измиваме и нарязваме на кръгчета, пръчици и кубчета, както ни харесва и ги подреждаме в по-широка тава да са само по дъното на един ред.
За да приготвим марината Чермула слагаме в малък съд зехтина и посочените подправки или други, който, каквито харесва, като се пасират, заедно с магданоза. Ако обичате люто, може да добавите и суха червена чушка.
Зеленчуците се поръсват със маринатата, като се овалват в сместа. Разстилат се по дъното на тавата и се заливат с малко вода – около 1 кафена чашка.
Тавата се слага във фурната на 220 градуса с вентилация. Зеленчуците се пекат около 40 минути, като се разбъркват само веднъж по време на печенето.
Приятно им е на кореноплодните да се поръсят със сока на лимони.