Сос Чермула

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сос Чермула
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
"Не е лесно да се намери най-подходящият сос за риба, но ние го намерихме и нямаме търпение да го споделим с вас"

Необходими Продукти

  • червен лук - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 3 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • кориандър
  • магданоз
  • лайм - 1 бр.
  • паста хариса - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1/2 бр.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • манов мед - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този пикантен северно-африкански сос е предназначен за риба. Влиза в състава и на рибните салати с характерната за него нотка на ароматни подправки и лютивата Хариса.

Обелваме червения лук и го поставяме в лист намазнено алуминиево фолио.

Изпичаме го във фурната за около 10 минути на 200 градуса. След като се охлади, го пюрираме, смесвайки го с лютивата паста.

Стриваме чесъна в хаванче със сол. Зелените подправки режем на едро.

Прясната люта чушка нарязваме на тънки шайби.

Смесваме съставките в подходяща купичка. Разбиваме зехтина с 2 с.л. от лимоновия сок и малко настъргана кора от цитруса.

Добавям и малко мед, за да притъпя леко лютивата нотка в соса и да подобря неговите вкусови качества и текстура.

Овкусяваме соса за риба със сол, кимион и черен пипер на вкус.

Сосът Чермула е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: